Liikaa ruokaa roskiin

21.4.2017

Polttokelpoisesta jätteestä noin neljäsosa on biojätettä. Vuodessa kukin meistä tuottaa noin 210 kiloa jätettä, joten ruokaa laitamme roskiin yli 50 kiloa per nuppi. Kaksi betonisäkillistä kalapuikkoja ja pitsanreunoja on melkoinen kasa. Polttokelpoisen jätteen mukana biojäte alentaa jätteen lämpöarvoa. Samalla heitämme hukkaan ruoantähteiden sisältämät tärkeät ravinteet ja energian – ei ehkä enää harakoille ja lokeille, mutta kuitenkin.

Oulusta ja lähialueilta voitaisiin vuodessa saada biojätettä paremmin hyötykäyttöön jopa 15 000 tonnia. Se onkin sitten jo 600 000 betonisäkkiä. Tuon määrän saavuttamiseksi tarvitsemme kaikkien apua!

Jätteiden lajittelu kotona voi kuitenkin olla joskus haastavaa tilanpuutteen vuoksi. Monien kerros- ja rivitaloasuntojen keittiöiden kaappitila ei vastaa pihalla ruokaa odottavien paperin, pahvin, metallin, lasin, biojätteen ja polttokelpoisen jätteen astioita. Biojätteen osalta hyvänä ratkaisuna voi toimia esimerkiksi parsakattila tai muu pieni kannellinen astia. Keräysastia ei kannata olla kovin suuri, sillä pieni astia on helppo tyhjentää jopa päivittäin. Pieni astia on myös helppo tiskata, ei näytä pöhlöltä pöydällä eikä vie edes paljon tilaa!

Nyt olisi siis kerros- ja rivitalojen ongelma ratkaistu biojätteen lajittelun osalta, mutta mitenkäs sitten, kun asutkin omakoti- tai paritalossa, jonka pihalla ei (vielä) ole biojäteastiaa tai kompostoria?

Oman kompostorin käyttö biojätteiden käsittelyyn on erittäin hyvä ratkaisu arvokkaiden ravinteiden talteen saamiseksi ruuantähteistä. Toinen mahdollisuus omakoti- ja paritaloille on aloittaa biojätteen erilliskerääminen joko yksin tai vielä mieluummin useamman naapurin kanssa. Oulun Jätehuolto aloitti tämän vuoden alussa kampanjan biojätteen kimppakeräyspisteiden perustamisen edistämiseksi lahjoittamalla uusien kimppojen perustaneille ilmaisen biojäteastian.

Tätä blogia kirjoittaessani kimppoja onkin perustettu jo 26 ja kotitalouksia on mukana 60, vaikka kampanjaa on kuitenkin jäljellä vielä kahdeksan kuukautta! Vielä siis kerkeää mukaan ja astioita riittää vielä monelle kimpalle. Lisätietoja kampanjasta löydät tämän linkin kautta.

Janne Jääskä

kirjoittaja on ympäri vuoden pyöräilevä oululainen ympäristötekniikan DI, joka työskentelee projekti-insinöörinä Oulun Jätehuollossa.