Akku tai paristo on vaarallinen sekajätteen seassa

20.10.2023

Kuvassa roska-astiaan laitetaan sähköhammasharjaa, päällä on punainen rasti - älä tee näin.

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä uudestaan henkiin ”zombiakkuna” muun jätteen seassa kolhiintuessaan ja syttyä räjähtäen palamaan.


Litiumioniakkuja löytyy meidän kaikkien kodeista: esimerkiksi puhelimista, läppäreistä, sähköhammasharjoista, porakoneista ja sähköpyöristä. Kun akkulaitteet tulevat käyttöikänsä päähän, oikeanlaiseen lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Zombiakku voi räjähtää

Väärään jäteastiaan joutuessaan litiumioniakku voi muuttua “zombiakuksi” ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätteenkeräysautossa puristuksen seurauksena.


Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.


“Jätteet tulisi lajitella oikein: pakkausjätteet kiinteistökeräysastioihin tai ekopisteisiin sekä paristot, akut ja ladattavat sähkölaitteet kauppaan tai muuhun niille järjestettyyn keräyspisteeseen. Tällä varmistamme pakkausjätteiden turvallisen keräyksen ja kierrätyksen”, toimitusjohtaja Mika Surakka Sumi Oy:stä peräänkuuluttaa.

Vaaratilanteita kymmeniä vuodessa

Väärin lajitellut litiumioniakut ja litiumparistot aiheuttavat Suomessa vuosittain useita kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja ja muita vaaratilanteita. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 ’zombiakkujen’ eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viimeisen 15 kuukauden aikana.

Tämä käy ilmi Zombiakku-kampanjaa varten tehdystä selvityksestä. Lisäksi viranomaisrekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.


Litiumioniakuista johtuneita vaaratilanteita on pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten, käsittelyssä viikoittain.

“Väärin lajiteltuja litiumioniakkuja löytyy valitettavan usein erilliskerättyjen kotitalousmuovipakkausten joukosta, joita kierrätämme Riihimäen muovijalostamolla. Riski
niiden aiheuttamiin tulipaloihin ja vaaratilanteisiin on todellinen”, kertoo Health, Safety & Security Manager Janne Pekkala Fortum Recycling & Wastesta.

Litiumioniakku voi vioittua ja syttyä palamaan missä tahansa kohtaa toimitusketjua ja käsittely- tai prosessivaihetta. Litiumioniakun sammuttaminen on hyvin haastavaa ja vaikka palo saadaan sammutettua, se voi helposti syttyä uudelleen.

Lisätietoja

zombiakku.fi

Liisa-Marie Stenbäck, toimitusjohtaja, Recser Oy – Paristokierrätys, p. 010 249 1704
Mika Surakka, toimitusjohtaja, Sumi Oy, p. 0400 197 848
Iina Rastas, Marketing Manager, Fortum Recycling&Waste, p. 040 5938 353