kuvassa käsi laittamassa perunan ja porkkanankuoria muovilla vuorattuun biojäteastiaan. Vieressä leikkuulauta ja alla värikäs pöytäliina.

Biojätekimppa – helppo ja edullinen tapa hoitaa lajittelu

Joko teillä lajitellaan biojätteet? Jos asut pientalossa, pyydä naapuria mukaan biojätekimppaan. Biojätteen lajittelu säästää kustannuksia.

Säästät muutenkin jätehuoltokuluissa lajittelemalla jätteet. Tiesitkö, että jos kierrätät kaikki lajiteltavat materiaalit sekä kompostoit tai tilaat biojätteelle erilliskeräyksen, polttokelpoisen astian tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa?

Naapurien kanssa edullisesti

Biojätteen lajittelun aloittaminen voi tuntua omakotitaloasukkaasta kalliilta, jos biojätteeseen kuuluvaa roskaa kertyy vähän. Tällöin useamman kodin yhteinen astia on ratkaisu.

 1. Sovi naapurien kanssa yhteisestä biojäteastiasta. Kiertokaaren laskelmien mukaan biojätekimppa on taloudellisesti kannattavin silloin, kun siinä on vähintään neljä kotia mukana.
 2. Tilatkaa omalta jätteenkuljettajalta erillinen keräysastia biojätteelle. Jos teette uuden biojätekimppasopimuksen Kiertokaaren toimialueella, tehkää se Kiertokaaren kanssa. Lue lisää aiheesta.
 3. Astia pannaan yhdessä sovittuun paikkaan jollekin kimppaan kuuluvalle pihalle.
 4. Kimppalaiset voivat käyttää astiaa yhdessä ja jakaa kustannukset keskenään. Kiertokaari voi laskuttaa erikseen jokaista kimppaan osallistuvaa kotitaloutta.

Toinen vaihtoehto lajitteluun on kompostointi – siinäkin yhteisratkaisut ovat sallittuja. Vinkkejä kompostointiin löydät tästä linkistä.

Ovatko naapurit jääneet vieraiksi? Jännittääkö ottaa yhteinen biojäteastia puheeksi? Tulosta tästä itsellesi kimppapyyntö ja pudota se naapurin postilaatikkoon!

Mikä kuuluu biojätteeseen?

Biojätteeseen kuuluvat esimerkiksi ruoantähteet, hedelmien kuoret sekä kahvin- ja teenporot suodatinpusseineen.

Lajittelu on yksinkertaista. Biojätteen voi viedä keittiöstä keräysastiaan:

 • tavallisessa muovipussissa
 • sanomalehtikääreessä
 • paperipussissa tai vaikka kirjekuoressa
 • biohajoavassa pussissa.

Kääreellä ei ole merkitystä, koska biojäte murskataan ja muovipussit poistetaan murskauksen yhteydessä mekaanisesti.

Jos astiaan on tilattu muovinen suojasäkki, voi biojätteen tyhjentää suoraan pihalla olevaan keräysastiaan ilman käärettä tai pussia.

Lue tarkat biojätteiden lajitteluohjeet.

Miksi lajitella?

Biojätteen lajittelu hyödyttää niin ympäristöä kuin kukkaroa.

 • Säästät jätehuoltokuluissa lajittelemalla jätteet. Lajittelun ansiosta sekajäteastiaa tarvitsee tyhjentää harvemmin. Biojäteastian tyhjentäminen maksaa vähemmän kuin polttokelpoisen jätteen astian tyhjentäminen.
 • Jokainen lajiteltu biojätemurunen päätyy Oulun seudulla hyötykäyttöön. Biojätteestä valmistetaan biokaasua, jota käytetään lämpö- ja sähköenergiana teollisuudessa ja liikenteen polttoaineena. Lisäksi biojätteen mädätysjäännös hyödynnetään lannoitteena.
 • Biojätteen lajittelua pientaloissa edellytetään Kiertokaaren toimialueella useimmissa taajamissa viimeistään heinäkuussa 2024. Lue lisää muuttuvista lajitteluvelvoitteista. Voit tehdä pienen teon ympäristön hyväksi jo nyt!

Lisätietoja

Kiertokaaren asiakaspalvelu, toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 55840020 ma-pe 8-15