Hiukkavaaran jätekimppapisteet saavat kiitosta

22.10.2021

Reilun vuoden Hiukkavaarassa asunut Päivi Salmela pitää kimppapistemallia toimivana. Hän arvelee, ettei jätteitä tulisi lajiteltua niin huolellisesti, jos kierrätyspaikka ei olisi kodin lähellä.

Hiukkavaaran pientaloasukkaat Oulussa ovat tyytyväisiä jätekimppapisteisiin. Asukkaat antavat kimppapisteiden toimivuudelle arvosanan 3,5 asteikolla 1–4. Mallia pidetään myös edullisena.  Kiertokaaren toteuttamaan asiakaspalautekyselyyn vastasi 56 prosenttia kimppapisteisiin kuuluvista asukkaista.

”Kimppapiste on toimiva tapa järjestää jätehuolto taajama-alueella. Tämä on kolmas kerta, kun toteutamme asiakaskyselyn Hiukkavaarassa. Asukkailta saatu palaute on ollut joka kerta erittäin hyvää”, kertoo Kiertokaaren suunnitteluinsinööri Antero Kiljunen.

Kiertokaari on toteuttanut kimppapisteet Hiukkavaaran Soittajankankaalle yhteisenä pilottina Oulun kaupungin kanssa. Pilotti käynnistyi vuonna 2015, kun alueen kunnallistekniikka ja kimppapisteet rakennettiin.

Lajittelu onnistuu lähellä

Mallissa omakotitaloasukkaalla ei ole roska-astiaa omalla pihalla, vaan hän vie jätteet oman kodin lähellä sijaitsevalle kimppapisteelle. Kaikissa pisteissä on keräysastiat polttokelpoiselle jätteelle sekä bio- ja hyötyjätteille.

Etuna on siis lajittelun helppous. Omakotitaloasuja voi lajitella kierrätettävät jätteet lähellä kotia omalla asuinalueella, eikä niitä tarvitse viedä erikseen ekopisteisiin. Asukkailla on astioihin omat avaimet.

”Tavoitteena on aloittaa pisteillä myös muovinkeräys ensi vuoden aikana asukkaiden toivomuksesta”, Kiljunen kertoo.

Tahkokankaalle korttelikeräyspisteitä

Hiukkavaaran kimppapisteet ovat toistaiseksi ainoita lajissaan Oulussa. Seuraavaksi vastaavanlaisia pisteitä on tulossa Tahkokankaan uudisrakennusalueelle, jossa alkaa rakentaminen ensi vuonna.

 ”Olemme suunnitelleet kaavoituksen yhteydessä varaukset kuudelle korttelikeräyspisteelle taloyhtiöiden käyttöön”, Kiljunen kertoo.

Kiljusen mukaan kimppapistejärjestelmää olisi Hiukkavaarassakin mahdollista laajentaa. Kaavassa on tilaa useammalle pisteelle kuin mitä nyt on käytössä.

Kiertokaari on mukana suunnittelemassa jätehuoltoratkaisuja myös Oulun uudelle asuntomessualueelle.

Lisätietoja

Suunnitteluinsinööri Antero Kiljunen, p. 050 316 6889