Huomio tekstiilien kulutukseen jätteen vähentämisen viikolla

18.11.2022

Tekstiilijätteen vähentäminen on kestävän kulutuksen näkökulmasta tärkeintä, vaikka poistotekstiilin keräys laajeneekin koko maahan vuoden 2023 kuluessa.

Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana on tänä vuonna kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous. Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista, ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät.

Vaatteiden tuottajien lisäksi myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehittymiseen kohti kestävämpiä toimintatapoja, mitä korostetaan myös 19.–27. marraskuuta järjestettävällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla. Suomessa viikon näkyvimpiä toimijoita ovat kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt sekä niiden kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVO.

“Tavallisen kuluttajan rooli ja arvo tekstiilien käyttäjänä, lajittelijana ja kierrättäjänä on mitä suurin”, toteaa viestintäpäällikkö Kaisa Halme KIVOsta.

“Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen hankintahetkellä. Paras vaate on sellainen, jota käytetään mahdollisimman pitkään ja se myös kestää sen”, Halme jatkaa.

Poistotekstiilin keräys laajenee valtakunnalliseksi

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. Monet jätelaitokset, kuten myös Kiertokaari Oy, ovat lähteneet edistämään tekstiilinkeräystä jo etuajassa.

“Poistotekstiilin keräys leviää koko ajan, ja vuoden 2023 alusta lähtien voidaan puhua valtakunnallisesta keräysverkostosta”, Halme kertoo tyytyväisenä ja muistuttaa samalla uudistuksen merkityksestä tekstiilien kiertotaloudelle.

Jätelaitokset etsivät kaikelle kotitalouksista peräisin olevalle poistotekstiilille parhaan, kiertotalouden mukaisen hyödyntämisratkaisun. Poistotekstiilit käsitellään vastuullisesti kotimaassa ja siitä saatavat kuidut käytetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi.

Tekstiilimateriaalin hyödyntämiseksi on tehty vuosien ajan tuotekehitystyötä, joka tuottaa nyt hedelmää Paimiossa sijaitsevassa poistotekstiililaitoksessa, jossa avatusta tekstiilikuidusta on kehrätty lankaa sekä valmistettu uusiotuotteita.

Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen hankintahetkellä.

kaisa halme, suomen kiertovoima

Pestyt ja kuivat vaatteet sopivat keräykseen

Vaikka kodin tekstiilit pystytäänkin jatkossa hyödyntämään aiempaa tarkemmin, kaikki ei kuitenkaan sovellu uuden materiaalin raaka-aineeksi.

“Poistotekstiilikeräykseen voi lajitella käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Edelleen käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa laittaa kiertoon eli myydä kirpparilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot sekä kaikki likaiset, märät tai haisevat tekstiilit kuuluvat polttokelpoisen jätteen joukkoon”, Halme selventää.

Kun lajittelumahdollisuus tulee kaikkien ulottuville, palataan jälleen koteihin ja asukkaiden rooliin onnistuneessa kiertotaloudessa.

“Kuluttajat ovat kiertotalouden kuninkaita ja kuningattaria. Kulutetaan siis harkiten ja kun tulee aika luopua vaatteista tai muista tekstiileistä, lajitellaan ne huolellisesti ja tehdään yhdessä työtä kestävämmän huomisen eteen.”

Jo nyt monet suomalaiset löytävät kotikunnastaan poistotekstiilin vastaanottopaikan. Osoitteesta www.kierrätys.info sekä oman jätelaitoksen sivustolta löydät lähinnä olevan keräyspisteen.

Kiertokaaren toimialueella poistotekstiilin keräys on tällä hetkellä järjestetty Ruskon jätekeskuksen Oivapisteelle Oulussa. Keräysverkosto on laajenemassa lähiaikoina, joten kannattaa seurata Kiertokaaren viestintää.

Kierrätys.infossa uudelleenkäytettävien vaatteiden ja asusteiden vastaanottopisteet löytyvät valitsemalla kohdassa ”Mitä haluat kierrättää?” Tekstiili. Poistotekstiilit vastaanotetaan omissa pisteissään ja ne löytyvät valitsemalla ”Poistotekstiilit”.

Lisätietoja

Poistotekstiilin keräys Kiertokaaren alueella

Erityisasiantuntija Mari Juntunen
p. 044 703 3977
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi