Jätteiden yö 9.6. kutsuu hauskanpitoon ja kierrätykseen Ruskon jätekeskuksessa – tervetuloa mukaan!

5.6.2017

Perjantaina 9.6. klo 18–24 Jätteiden yö -tapahtumassa Ruskon jätekeskuksessa on luvassa hyvää ruokaa, teatteria ja livemusiikkia. Jätteiden yö -tapahtumia järjestetään ensi kertaa samanaikaisesti viidellä eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea – Oulun lisäksi Joensuussa, Raumalla, Saarijärvellä ja Kajaanissa.

– Kutsumme toimialueemme asukkaita seuraamaan vauhdikasta ohjelmaa! Mukavan ohjelman lomassa jokainen pääsee tutustumaan jätekeskuksen toimintaan kiertotalouden toteuttajana sekä kuulemaan käytännön vinkkejä kierrätykseen ja jätteiden vähentämiseen. Jokainen voi omilla valinnoillaan vähentää ruokahävikin määrää ja säästää samalla rahaa, painottaa Oulun Jätehuollon toimitusjohtaja Markku Illikainen.

Kunnallisten jätelaitosten valtakunnallisen järjestön, Jätelaitosyhdistys JLY:n, toimitusjohtaja Riku Eksymä pitää upeana asiana, että alun perin Oulusta lähtöisin oleva Jätteiden yö on nyt saanut neljä muutakin paikkakuntaa liikkeelle.

– Jätteiden yö on oiva tapahtuma kerätä ihmiset yhteen kaikkia koskettavan asian äärelle rennossa hengessä, kuitenkin muistaen kierrätyksen ja hävikin vähentämisen merkityksen. Suomessa päätyy vuosittain syömäkelpoista ruokaa biojätteenä roskiin 400–500 miljoonaa kiloa, joten kyse on suuren mittaluokan haaskauksesta. Paras jäte on syntymättä jäänyt jäte, Eksymä huomauttaa.

Jätteiden yö -tapahtumissa pääsee tutustumaan myös siihen, miten biojätteisiin päätymässä oleva ruoka hyödynnetään maittavana ateriana. Eksymä muistuttaa, että kunnalliset jätelaitokset hoitavat 5,3 miljoonan suomalaisen jätteet ja ovat avainasemassa koko Suomen kiertotalouden edistämisessä.

Illikainen ja Eksymä kannustavat ottamaan lapset mukaan kiertoajatteluun jo pienestä pitäen. Jätteiden yö onkin koko perheen tapahtuma ja ohjelmaa on kaikenikäisille.

Oulun ohjelma:

klo 18                hävikkiruokabuffet avataan, ilmainen ruokatarjoilu 500 ensimmäiselle

klo 18.45           teatteriesitys Tuulentaittaja (sopii 3–103-vuotiaille), teatteriryhmä Akseli Klonk

klo 19.30           livemusiikkia, Köpöt Rulez esiintyy klo 23 saakka

klo 19.15           alkaen tunnin välein kolme opastettua bussikierrosta jätekeskuksessa, oppaana erityisasiantuntija Mari Juntunen

klo 18–21          Pohjois-Pohjanmaan Martat kertovat, miten kotona voi vähentää ruokahävikkiä ja tarjoavat ilmaiseksi hävikkivihanneksista ja -hedelmistä tehtyjä smootheja niin kauan kuin aineksia riittää

Lisäksi mukana ovat SPR ruoka-apu kertomassa hävikkiruoan hyödyntämisestä ja Luonnonvarakeskus hävikkihankkeestaan.

Ruskon jätekeskus ottaa vastaan jätteitä klo 24 saakka!

– Toivotamme kaikki kuntalaiset ja myös median edustajat lämpimästi mukaan Jätteiden yöhön Ruskon jätekeskukseen, sanoo Illikainen.

Lisätiedot:

Markku Illikainen, toimitusjohtaja, Oulun Jätehuolto Oy, p. 044 703 3950, markku.illikainen@kiertokaari.fi

Anne-Maria Vesa, tiedottaja, Oulun Jätehuolto Oy, p. 044 703 3960, anne-maria.vesa@kiertokaari.fi

Riku Eksymä, toimitusjohtaja, Jätelaitosyhdistys ry, p. 040 838 6643, riku.eksyma@jly.fi