nainen laittaa muovipakkauksia keräysastiaan kerrostalon pihalla
Muovipakkauksille on järjestettävä erilliskeräys heinäkuusta 2023 alkaen taajamissa sijaitsevissa taloyhtiöissä. Kiertokaaren omistajakunnissa on hieman kuntakohtaista vaihtelua sen suhteen, koskeeko tämä vähintään neljän vai vähintään viiden huoneiston yhtiöitä.

Kierrätysaste nousuun – lajitteluvelvoitteet tiukentuvat

Uuden jätelain tarkoituksena on nostaa kierrätysastetta ja saada siten materiaalit nykyistä paremmin kiertoon. Jätteiden lajittelun avulla säästämme luonnonvaroja ja hidastamme myös ilmastonmuutosta.

Kiinnitä huomiota myös siihen, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Lajittele jätteet aina kun voit. Lajittelu koskee jokaista meistä ja kaikkialla – kotona, koulussa ja työpaikalla.

Lajitteluvelvoitteiden takana jätelaki ja jätehuoltomääräykset

Jätelaissa on asetettu lajittelulle minimivelvoitteet. Kunta voi asettaa paikallisesti myös jätelakia tiukemmat lajittelua ohjaavat jätehuoltomääräykset alueelleen. Tarkista sen vuoksi lajitteluvelvoitteet oman asuinkuntasi kohdalta.

Jätehuoltomääräykset päättää paikallinen jätehuoltoviranomainen, esimerkiksi Oulun alueella seudullinen jätehuoltojaosto.

Taajamarajaukset voit tarkistaa Paikkatietoikkunasta. Taajamalla tarkoitetaan vähintään 200 asukkaan taajaan rakennettua aluetta.

Näin lajittelet

Taloyhtiöt

JäteHailuoto, Lumijoki, Kempele, OuluIiPudasjärviSiikajokiRaahe
BiojäteLajiteltava vähintään 4 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava jo nyt väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa; 1.7.2023 lähtien min. 4 huoneiston yhtiöissäLajiteltava jo nyt väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa; 1.7.2023 lähtien väh. 4 huoneiston yhtiöissäLajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa
Kartonki-
ja lasipakkaukset,
metalli
Lajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava nyt väh. 10 huoneiston yhtiöissä;
1.7.2023 lähtien väh. 4 huoneiston yhtiöissä
Lajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa
Muovi-
pakkaukset
Lajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaen
PaperiLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava aina

Pien- ja omakotitalot

Biojätteen lajittelu pientaloissa Kiertokaaren omistajakunnissa:

  • Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi: Lajiteltava viimeistään 19.7.2024 alkaen taajamassa (kompostointi tai erilliskeräys)
  • Siikajoki: Biojätteen voi halutessaan kompostoida tai sille voi tilata erilliskeräyksen Kiertokaarelta 19.7.2023 lähtien, jos asuinkiinteistö sijaitsee keräysreitin varrella.
  • Raahe: Lajiteltava keskustaajamassa sijaitsevissa alle 4 huoneiston kiinteistöissä 1.9.2023 alkaen (kompostointi tai erilliskeräys). Alle 4 huoneiston kiinteistöjen lajitteluvelvoite laajenee tietyille keskustaajaman lähialueille 19.7.2024, ks. karttaliite Raahen kaupungin verkkosivuilla.

Simo kuuluu Kiertokaaren toimialueeseen, mutta ei ole omistajakunta. Simon kunta tiedottaa lajitteluvelvollisuuksista kuntalaisille.


jäteauton kuljettaja tyhjentää jäteastiaa roska-autoon.

Hyötyjätteiden kuljetus kunnan vastuulle heinäkuussa 2023

Uudistunut jätelaki muuttaa myös jätteenkuljetusjärjestelmää. Biojätteen sekä kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten kuljetus kiinteistöiltä siirtyy kunnan järjestettäväksi heinäkuusta 2023 alkaen porrastetusti.

Lakisääteinen muutos tapahtuu myös niissä kunnissa, joissa nykyään kiinteistön haltija vastaa jätteenkuljetuksesta. Kiertokaari on käynnistänyt kuljetushankinnan kilpailutuksen 2.3.2023.

Kiertokaaren urakoiden aloitusaikataulu (Huom. Päivitetty 27.3.2023)

Kempeleen, Lumijoen, Iin, Yli-Iin, Ylikiimingin ja Hailuodon kuntien sekä Haukiputaan, Jäälin, Kiimingin ja muiden Oulun postinumeroalueiden urakat

  • pakkaus- ja biojätteet 4.9.2023 alkaen

Raahe

  • pakkaus- ja biojätteet vähintään 4 asunnon taloyhtiöissä taajamassa 1.7.2023 alkaen
  • biojätteet alle 4 asunnon kiinteistöissä Raahen keskustaajaman alueella 1.9.2023 alkaen, ks. karttaliite Raahen kaupungin sivuilla.
  • polttokelpoinen jäte, pakkaus- ja biojätteet Raahen kaupungin hallinnoimista kohteista (esimerkiksi koulut) 1.10.2023 alkaen
  • biojäte tietyillä Raahen keskustaajaman reuna-alueilla alle 4 asunnon kiinteistöissä 19.7.2024 alkaen, ks. karttaliite Raahen kaupungin sivuilla.

Siikajoki

  • pakkaus- ja biojätteet 1.7.2023 alkaen

Kiertokaaren alueen kunnista Pudasjärvellä on jo nyt käytössä malli, jossa Kiertokaari hoitaa kaikki jätekuljetukset. Polttokelpoisen jätteen kuljetuksista päättää jätehuoltoviranomainen kuntakohtaisesti.

Muutoksen tavoitteena on nostaa kierrätysastetta tehostamalla kierrätettävien jätemateriaalien keräystä. Uutena kuljetuskumppanina Kiertokaari hoitaa laskutuksen, asiakaspalvelun ja jäteneuvonnan.

Pientaloasukas, ilmoita kiinteistösi biojäte- tai pakkausjätekeräyksestä

Pientaloasukas, jos sinulla on biojätteen tai metallin, kartongin, lasin tai muovipakkausten keräysastia kiinteistölläsi, ilmoita siitä Kiertokaarelle. Pyydämme ilmoituksia Hailuodosta, Iistä, Kempeleestä, Lumijoelta, Oulusta, Siikajoelta ja Raahesta.

Ilmoitus tehdään ensisijaisesti Webropol-lomakkeella. Lomakkeet eivät ole EU-saavutettavuusdirektiivin mukaisia. Voit vaihtoehtoisesti olla yhteydessä asiakaspalveluumme, p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15.

Kiinteistön sijaintikunta Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki tai Oulu

Kiinteistön sijaintikunta Raahe

Kiinteistön sijaintikunta Siikajoki

Jos kompostoit, muistathan tehdä myös kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle.

Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme: toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma-pe klo 8-15.