nainen laittaa muovipakkauksia keräysastiaan kerrostalon pihalla
Muovipakkauksille on järjestettävä erilliskeräys heinäkuusta 2023 alkaen taajamissa sijaitsevissa taloyhtiöissä. Kiertokaaren omistajakunnissa on hieman kuntakohtaista vaihtelua sen suhteen, koskeeko tämä vähintään neljän vai vähintään viiden huoneiston yhtiöitä.

Kierrätysaste nousuun – lajitteluvelvoitteet tiukentuvat

Uuden jätelain tarkoituksena on nostaa kierrätysastetta ja saada siten materiaalit nykyistä paremmin kiertoon. Jätteiden lajittelun avulla säästämme luonnonvaroja ja hidastamme myös ilmastonmuutosta.

Kiinnitä huomiota myös siihen, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Lajittele jätteet aina kun voit. Lajittelu koskee jokaista meistä ja kaikkialla – kotona, koulussa ja työpaikalla.

Lajitteluvelvoitteiden takana jätelaki ja jätehuoltomääräykset

Jätelaissa on asetettu lajittelulle minimivelvoitteet. Kunta voi asettaa paikallisesti myös jätelakia tiukemmat lajittelua ohjaavat jätehuoltomääräykset alueelleen. Tarkista sen vuoksi lajitteluvelvoitteet oman asuinkuntasi kohdalta.

Jätehuoltomääräykset päättää paikallinen jätehuoltoviranomainen.

Taajamarajaukset voit tarkistaa Paikkatietoikkunasta. Taajamalla tarkoitetaan vähintään 200 asukkaan taajaan rakennettua aluetta.

Näin lajittelet

Taloyhtiöt

JäteHailuoto, Lumijoki, Kempele, OuluIiPudasjärviSiikajokiRaahe
BiojäteLajiteltava vähintään 4 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava jo nyt väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa; 1.7.2023 lähtien min. 4 huoneiston yhtiöissäLajiteltava jo nyt väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa; 1.7.2023 lähtien väh. 4 huoneiston yhtiöissäLajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa
Kartonki-
ja lasipakkaukset,
metalli
Lajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassaLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava nyt väh. 10 huoneiston yhtiöissä;
1.7.2023 lähtien väh. 4 huoneiston yhtiöissä
Lajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa
Muovi-
pakkaukset
Lajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 5 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaenLajiteltava väh. 4 huoneiston yhtiöissä taajamassa viimeistään 1.7.2023 alkaen
PaperiLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava ainaLajiteltava aina

Pien- ja omakotitalot

Biojätteen lajittelu pientaloissa Kiertokaaren omistajakunnissa:

 • Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi: Lajiteltava viimeistään 19.7.2024 alkaen taajamassa (kompostointi tai erilliskeräys)
 • Siikajoki: Biojätteen voi halutessaan kompostoida tai sille voi tilata erilliskeräyksen Kiertokaarelta 19.7.2023 lähtien, jos asuinkiinteistö sijaitsee keräysreitin varrella.
 • Raahe: Lajiteltava keskustaajamassa sijaitsevissa pientaloissa 19.7.2023 alkaen (kompostointi tai erilliskeräys). Lajitteluvelvoite laajenee tietyille keskustaajaman lähialueille 19.7.2024, lisätietoja Raahen kaupungin verkkosivuilta.

Simo kuuluu Kiertokaaren toimialueeseen, mutta ei ole omistajakunta. Simon kunta tiedottaa lajitteluvelvollisuuksista kuntalaisille.


kiertokaaren tarroilla varustettu jäteauto ajaa suon varrella olevaa pikkutietä

Hyötyjätteiden kuljetus kunnan vastuulle heinäkuussa 2023

Uudistunut jätelaki muuttaa myös jätteenkuljetusjärjestelmää. Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten kuljetus siirtyy kunnan järjestettäväksi heinäkuusta 2023 alkaen. Lisäksi biojätteen kuljetukset kaikilta kiinteistöiltä siirtyvät kunnan järjestettäväksi heinäkuusta 2023 alkaen.

Lakisääteinen muutos tapahtuu myös niissä kunnissa, joissa nykyään kiinteistön haltija vastaa jätteenkuljetuksesta.

Kuljetukset siirtyvät kunnan järjestettäväksi vaiheittain:

 • kartongin, lasin, metallin ja muovin kuljetukset siirtyvät Kiertokaaren vastuulle 1.7.2023 alkaen
 • biojätteen kuljetukset 19.7.2023 alkaen.

Muutoksen tavoitteena on nostaa kierrätysastetta tehostamalla kierrätettävien jätemateriaalien keräystä. Uutena kuljetuskumppanina Kiertokaari hoitaa kiinteistöille tarvittavat jäteastiat sekä suunnittelee ja mitoittaa astiatarpeen.

Sopimus tehdään Kiertokaaren kanssa

Kiertokaaren alueella muutos tarkoittaa käytännössä, että kiinteistön haltija (taloyhtiö tai asukas) tekee heinäkuusta 2023 alkaen sopimuksen Kiertokaaren kanssa bio- ja pakkausjätteiden sekä pienmetallin kuljetuksesta.

Muutos koskee näitä kuntia (aiemmin mainitut siirtymäajat huomioiden):

 • Hailuoto
 • Ii
 • Kempele
 • Lumijoki
 • Oulu
 • Siikajoki
 • Raahe

Polttokelpoisen jätteen kuljetukset säilyvät toistaiseksi kiinteistön haltijan järjestämänä näissä kunnissa.

Kiertokaaren alueen kunnista Pudasjärvellä on jo nyt käytössä malli, jossa Kiertokaari hoitaa kaikki jätekuljetukset. Polttokelpoisen jätteen kuljetuksista päättää jätehuoltoviranomainen kuntakohtaisesti.

Onko sinulla biojätekimppa Kiertokaaren toimialueella?

Jos sinulla on biojätekimppa Kiertokaaren toimialueella, ilmoita siitä Kiertokaarelle hyvissä ajoin ennen heinäkuuta 2023. Keräämme tiedot biojätekimpoista, koska biojätteen kuljetusvastuu siirtyy Kiertokaarelle.

Ilmoita sähköpostilla osoitteeseen toimisto(at)kiertokaari.fi seuraava tiedot:

 • kimppaan osallistuvien talouksien laskutustiedot (nimet, osoitteet ja puhelinnumerot)
 • biojäteastian sijaintiosoite.

Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme: toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma-pe klo 8-15.