Poistotekstiilin keräys laajenee Oulun seudulla

28.11.2022

Nainen laittaa muovipussiin pakattuja tekstiilejä poistotekstiilin keräysrullakkoon
Poistotekstiilin keräykseen voi laittaa loppuun kuluneet, pestyt ja kuivat tekstiilit, ei kuitenkaan alusvaatteita tai sukkia.

Kiertokaaren järjestämä poistotekstiilikeräys laajenee. Rullakot on toimitettu maanantaina 28.11.2022 neljään uuteen keräyspaikkaan kuntalaisten asiointireittien varrelle.

Uudet paikat sijaitsevat Oulussa Kaakkurin Citymarketissa, Järkikirppiksellä Raksilassa, kirpputori Vadelmatarhalla Limingantullissa ja Kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä. Keräys jatkuu edelleen Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä Oulussa.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että keräysverkosto laajenee Kiertokaaren toimialueella vaiheittain. Tavoitteena on saada keräyspaikkoja kattavasti joka puolelle toimialuetta. Uusista paikoista tiedotetaan aina erikseen.

Lue lisää poistotekstiilin lajitteluohjeesta sekä uusien keräyspisteiden tarkat paikat ja aukioloajat.

Pestyt ja kuivat tekstiilit
kuuluvat keräykseen

Poistotekstiilin keräykseen voi tuoda tiiviisti suljettuun muovipussiin pakattuina pestyt ja kuivat loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, verhot, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Alusvaatteet ja sukat sekä likaiset, kosteat, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

”Suosittelemme, että poistotekstiiliä tuodaan keräykseen kohtuullisia määriä kerrallaan, eli 1–4 kaupan muovikassillista. Näin rullakot eivät täyty heti”, Juntunen huomauttaa.

Paikallista tekstiilien
hyödyntämistä kehitetään

Kiertokaaren keräämä poistotekstiili lajitellaan Oulussa. Juntunen kertoo, että tavoitteena on luoda tekstiiliekosysteemi, jossa materiaalista suurin osa jäisi Oulun seudulle käyttöön tai jalostettavaksi.

Materiaalista toimitettaisiin tekstiilien käsittelylaitokselle Paimioon vain se osa, jota ei voida paikallisesti hyödyntää.

Keräykseen jätetyt käyttökelpoiset vaatteet pelastetaan vielä kerran erilaisia myynti- ja lahjoitusreittejä pitkin. Kiertokaari on tähän mennessä itse myynyt käyttökelpoista vaatetta pop up -myymälässä, mutta myös tukkumyynti jälleenmyyjille on mahdollista.

Kiertokaari on tehnyt myös avauksia, jotta hyvää kangasta voitaisiin jalostaa edelleen.

”Puuvillaiset kodintekstiilit ja lakanat saattavat olla vielä hyvinkin kiinnostavaa materiaalia. Käsityöyrittäjät, koulut ja oppilaitokset voivat käyttää jo kertaalleen käytettyä kangasta uusien tuotteiden raaka-aineena kierrätyksen ja kiertotalouden hengessä”, sanoo Juntunen.

Kiertokaari järjestää tekstiilien hyödyntämisestä paikallisia ideointi- ja infotilaisuuksia alkuvuodesta 2023.

”Toivomme mahdollisimman laajaa joukkoa ideoimaan kanssamme uusia käyttötarkoituksia jo olemassa olevalle materiaalille.”

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Mari Juntunen
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi

p. 044 703 3977