PVC-muovista valmistetut pakkaukset käyvät myös muovinkeräykseen

9.6.2022

Muovipakkausten lajittelu helpottuu. PVC-muovista valmistetut muovipakkaukset voi nyt laittaa muovinkeräykseen. Muutos on tullut voimaan 1.6.2022.

Muovipakkaukset voi lajitella joko kiinteistön omaan lajitteluastiaan tai Rinki-ekopisteiden keräysastioihin. Tarkista Rinki-ekopisteiden sijainti.

Näin lajittelet muovipakkaukset

  • Lajittele muovinkeräysastiaan vain pakkaukset, jotka ovat muovia. Muut muoviset esineet, kuten lelut, kuuluvat sekajätteeseen.
  • Huuhtele muovipakkaus tarvittaessa kylmällä vedellä tai pyyhkäise puhtaaksi. Pakkaus on riittävän puhdas, kun se ei ala homehtua tai haista säilytyksessä parin viikon kuluessa.
  • Jos suurin osa pakkauksen painosta on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
  • Jos pakkaus koostuu monesta erilaisesta osasta, kuten korkista, kannesta tai pumpusta, irrota osat ja laita ne erikseen keräykseen.
  • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan. Kun pakkaukset ovat irtonaisina, kierrätyslaitoksen tekniikka tunnistaa eri muovilaadut paremmin. 

PVC-pakkauksia on vähän

Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka kertoo tiedotteessa, että PVC:stä valmistettuja muovipakkauksia on vähän. Niitä käytetään tällä hetkellä esimerkiksi lääkkeiden painopakkauksissa sekä satunnaisissa tuotteissa lämpömuovattuina pakkauksina.

Jatkossa Suomen Uusiomuovin tavoitteena on vähentää PVC-muovin käyttöä entisestään.

Vuoden 2025 alusta tavoitteena on kierrättää käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia. Surakan mukaan muovipakkausten oikea lajittelu on tärkeää hyvälaatuisen uusiomuovin raaka-aineen saamisen kannalta.

“Tällä hetkellä muovipakkausten keräykseen tulee yli 20 prosenttia muuta kuin muovipakkauksia. Niiden käsittely tuo tuottajille usean miljoonan euron lisäkustannukset, joista olisi helppo säästää pienillä arjen ympäristöteoilla”, selittää Surakka tiedotteessa.

Lue Suomen Uusiomuovin tiedote aiheesta kokonaan