Satojen avainten nippu vaihtuu uuteen järjestelmään – jätteenkuljettajan työ helpottuu merkittävästi

26.1.2023

Taloyhtiöiden jätteenkuljetusten avaintenhallinta siirtyy Kiertokaari Oy:n vastuulle Oulussa ja sen lähialueilla kuudessa kunnassa. Lukituissa jätetiloissa on jatkossa kaksoislukkojärjestelmä. Kiertokaari ryhtyy hallinnoimaan jätteenkuljetusyritysten käyttöön tulevaa sähköistä avainjärjestelmää. 

Uusi järjestelmä helpottaa käytännön työtä jäteastioiden tyhjennyksessä. Jätehuoltoyritys pääsee jatkossa kaikkiin urakoimiinsa jätetiloihin korkeintaan kahdella eri avaimella.

”Tällä hetkellä jätehuoltoyrityksillä on käytössään iso määrä avaimia, ja avainnipun katoaminen tarkoittaa jopa kymmenien tuhansien eurojen kustannusta. Uuden järjestelmän ansiosta myös turvallisuus paranee, koska kadonneen avaimen voi mitätöidä sähköisesti”, kertoo Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä.

Avaimelle voidaan myös määrittää käyttöoikeus esimerkiksi urakka-ajan pituiseksi määräajaksi.

Asukkaat käyttävät entisiä avaimia

Muutos koskettaa seudullisen jätehuoltojaoston toimialueella sijaitsevia taloyhtiöitä Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä. Järjestelmän käyttöönottoa lukituissa jätetiloissa edellytetään kuntien jätehuoltomääräyksissä. Jos jätetila ei ole lukittu, kaksoislukkoa ei tarvitse asentaa.

Taloyhtiöt tilaavat itse lukon asennuksen valtuutetuilta lukkoliikkeiltä, jotka myyvät iLOQ- tai Abloy-lukostoja. Taloyhtiöt vastaavat lukon asennuksen kustannuksista. Lukon asennus tulee ajoittaa siten, että uusi avainjärjestelmä voidaan ottaa käyttöön jätehuoltomääräysten mukaisesti kesäkuun loppuun mennessä.

Pyörälä muistuttaa, että kiinteistön asukkaat pääsevät jätetilaan edelleen entisillä avaimilla, koska jätetiloihin asennetaan kaksoislukkojärjestelmä. Taloyhtiöt voivat kysyä lisätietoa järjestelmästä ja sen asennuksesta suoraan iLOQ- ja Abloy-lukostoja myyviltä lukkoliikkeiltä.

Kiinteistön asukkaat pääsevät jätetilaan entisillä avaimilla.

veli-pekka pyörälä, logistiikkapäällikkö

Kuljetusvastuut muuttuvat samanaikaisesti

Uusi avainjärjestelmä otetaan käyttöön samaan aikaan kun biojätteiden ja pakkausjätteiden kuljetus kiinteistöiltä siirtyy kunnan omistaman jätehuoltoyhtiön vastuulle jätelain nojalla. Kiertokaari järjestää biojätteiden sekä lasi-, kartonki-, metalli- ja muovipakkausten kuljetuksen kiinteistöiltä alueesta riippuen heinäkuusta tai syyskuusta 2023 lähtien.

Kiertokaari ylläpitää jatkossa sähköisen lukitusjärjestelmän avainrekisteriä sekä hoitaa avainten luovuttamisen jätehuoltoyrityksille. Kiertokaari pitää hallussaan myös tarvittavan määrän vara-avaimia.

Jos jätteenkuljettaja ei pääse jätetilaan, koska käytössä ei ole jätehuoltomääräysten mukaista lukkoa, taloyhtiöltä peritään jokaista tyhjennyskertaa kohden lisämaksu 8,68 euroa / kerta (sisältää alv 24 %).

Kiertokaaren toimialueeseen kuuluvat myös Raahe, Siikajoki ja Simo. Näissä kunnissa toimivat taloyhtiöt voivat halutessaan ottaa uuden avainjärjestelmän käyttöön. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun, p. 08 5584 0020 ma–pe 8–15 tai toimisto(at)kiertokaari.fi.

Näin uusi avainjärjestelmä toimii

  • Taloyhtiö tilaa lukon asennuksen uutta avainjärjestelmää varten valtuutetulta lukkoliikkeeltä, joka myy iLOQ- tai Abloy-lukostoja.
  • Lukkoliike ilmoittaa Kiertokaarelle, että lukon asennus on tehty.
  • Kiertokaari ilmoittaa jätehuoltorekisterissä oleville jätehuoltoyrityksille lukon asennuksesta. Jätehuoltoyritykset noutavat avaimet tarvitsemiinsa kohteisiin Kiertokaaren Ruskon toimipisteestä Oulusta.
  • Avainjärjestelmä toimii joko mobiilipäätteellä, mekaanisesti avainlätkällä tai avaimella.
  • Entiset avaimet eivät poistu kiinteistön asukkaiden käytöstä. Ne käyvät edelleen jätetilaan kaksoislukkojärjestelmän ansiosta.
  • Uuden lukon asennuksen jälkeen jäteurakoitsija palauttaa aiemmin kuittaamansa avaimen takaisin taloyhtiölle.

Lisätietoja:

Logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä

etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi

p. 044 703 3974