Tähteistä herkullista ruokaa

23.7.2019

Tähteitä on kautta aikojen käytetty osana uusia ruoka-annoksia. Kuuluisin tähderuoka lienee Runebergintorttu, jonka leivontaan alun perin käytettiin keksinmurusia ja sitä mitä leivontahetkellä sattui olemaan kaapissa.

Kiertokaari haluaa kannustaa toimialueensa asukkaita hyödyntämään elintarvikkeet tehokkaasti, sillä mitä vähemmän biojätettä syntyy, sitä taloudellisemmin kodeissa syödään. Tähderuokareseptejä kerättiin kilpailussa, jossa palkintona oli sadan euron lahjakortti ravintola Food & Lounge Tubaan Oulussa.

Reseptikilpailun voittajat

Kiertokaaren ja ravintola Tuban henkilöstöstä koostunut asiantunteva raati valitsi kaksi ehdotusta jaetulle ensimmäiselle sijalle. Saara Holappa ja Henna Paakki saivat molemmat 50 euron arvoisen lahjakortin Food & Lounge Tubaan. Voittajien nimet julkaistiin alkukesästä Ruskon jätekeskuksessa järjestetyssä Jätteiden yössä, ja Holapalle ja Paakille ilmoitettiin voitosta myös henkilökohtaisesti.

Voittajien reseptit

Lihakeiton tähteistä sosekeitto

Resepti: Henna Paakki

Tähteeksi jäänyttä lihakeittoa (ilman lihaa, sis. perunoita, porkkanoita)

Kuvassa keittoannosJääkaapissa nahistunut puolikas kesäkurpitsa

Yksi bataatti

Pala Koskenlaskija-juustoa

Sosekeiton päälle:

Pakasteesta löytynyt yksi kanafilee

Kurpitsansiemeniä

Auringonkukansiemeniä

Chilijauhetta

Sormisuolaa

Lisää lihakeiton tähteisiin paloiteltu bataatti ja pilkottu kesäkurpitsa. Lisää tarvittaessa vettä, niin että kasvikset juuri peittyvät. Kun bataatti on pehmennyt, soseuta. Lisää mausteita tarpeen mukana.

Paista ja paloittele kanafilee. Paahda siemenet tilkassa oliiviöljyä, johon on lisätty ripaus chilijauhetta. Lopuksi lisää hieman sormisuolaa. Lisää kanapalat ja siemenet sosekeiton päälle. Herkullista ja täyttävää.

Appelsiini-banaanileipäPöydällä tummuneita banaaneja ja appelsiininkuoret lautasella

Resepti: Saara Holappa

Ylikypsyneiden banaanien ja appelsiinin kuorien hyödyntäminen

3 ylikypsää, pehmeää banaania

1 luomuappelsiinin kuori

3 dl speltti- tai vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

½ dl rypsiöljyä

1,5 tl leivinjauhetta

Ripaus suolaa

(Maun mukaan siirappia tai muuta makeutusta.)

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Kuvassa pala banaani-appelsiinileipääMuusaa banaanit haarukalla kulhossa. Lisää öljy. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa, ja yhdistä sitten banaani-öljyseokseen. Hienonna appelsiinin kuori mieluisan kokoisiksi paloiksi ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Nostele taikina uunivuokaan ja koristele halutessasi kaurahiutaleilla tai hedelmänpaloilla tai molemmilla.

Paista 180 asteessa noin 20–30 minuuttia.

Vinkki: raakakaakaojauhe ja tummasuklaahiput toimivat leivässä paremmin kuin hyvin!

Leipä on makea ilman lisättyä sokeria.