Tule kumppaniksemme poistotekstiilin keräykseen!

16.11.2021

Poistotekstiilin aluekeräyskokeilu käynnistyy Oulun seudulla vuonna 2022. Jokaiseen Kiertokaaren toimialueen kuntaan on tarkoitus saada maksuton poistotekstiilin keräyspiste. Pisteet sijoitetaan ensisijaisesti sisätiloihin.

Tavoitteena on, että keräysverkosto olisi valmiina asiakkaiden käyttöön viimeistään syksyllä 2022. Kiertokaaren toimialueeseen kuuluvat Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe, Siikajoki ja Simo.

Etsimme parhaillaan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa aluekeräysverkostoa ryhdytään Oulun seudulla luomaan ja kehittämään. Yhteistyökumppani voi olla yritys, järjestö tai organisaatio, joka haluaa olla osa verkostoa.

Toimijat voivat osallistua keräyksen eri vaiheisiin: vastaanottoon, lajitteluun tai varastointiin. Toimijoille järjestetään viikolla 47 infotilaisuuksia, joissa keräyksen periaatteista kerrotaan lisää.

Infotilaisuudet järjestetään etäyhteydellä (Teams):

 • ti 23.11.2021 klo 8.30–9.00
 • ke 24.11.2021 klo 13.00–13.30
 • to 25.11.2021 klo 17.00–17.30

Ilmoittaudu infoon viimeistään ma 22.11.2021.  Saat sähköpostiisi linkin infotilaisuuteen.

Tilaisuuden sisältö
1. Poistotekstiili, mitä se tarkoittaa?
– ominaisuudet, lajitteluohjeet
2. Poistotekstiilin keräysverkoston vaatimukset
– keräystavat, tilavaatimukset
3. Aikataulu ja yhteiskehittäminen
4. Muut asiat ja kysymykset

Jos et pysty osallistumaan etäyhteydellä toteutettavaan infoon, ole yhteydessä meihin (mari.juntunen@kiertokaari.fi), niin järjestämme vaihtoehtoisen tavan olla mukana. 
Tervetuloa mukaan!

Vain puhdasta ja kuivaa materiaalia

Poistotekstiili ei ole mitä tahansa lumpuksi luokiteltavaa vaatetta. Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että poistotekstiilin keräykseen soveltuu rikkinäinen, mutta ehdottomasti puhdas ja kuiva materiaali. Kosteat tekstiilit homehtuvat.

”Poistotekstiili on arka materiaali, joka ei kestä pitkiä säilytyksiä, kosteutta tai epäpuhtautta. Keräykseen tulevan tavaran on oltava kuivaa. Se pitää säilyttää sisätiloissa tiiviisti suljetussa pussissa.”

Keräykseen käyvät puhtaat ja kuivat takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Muut vaatteet ja tekstiilit rajautuvat keräyksen ulkopuolelle.

”Voimakkaasti haisevat, likaiset, homeiset, kosteat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat polttokelpoisen jätteen joukkoon. Vastaavasti käyttökelpoinen tavara kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin”, Juntunen muistuttaa.

Keräyspisteistä poistotekstiili toimitetaan alueellisten lajittelukeskusten kautta vastuulliseen käsittelyyn kotimaiselle Paimion jalostuslaitokselle. Poistotekstiilin joukossa voi myös olla paljon sellaista materiaalia, jonka voi ohjata paikallisesti jatkojalostettavaksi.

Lisätietoja:

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen, mari.juntunen@kiertokaari.fi, p. 044 703 3977

FAKTA

Poistotekstiilin keräykseen sopivat:

 • takit, housut, hameet ja paidat
 • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Poistotekstiilin keräykseen eivät sovi:

 • voimakkaasti haisevat, homeiset, märät tai öljyiset tekstiilit
 • alusvaatteet, sukat, sukkahousut, uima-asut
 • päähineet, hansikkaat, kaulahuivit
 • matot
 • kengät, laukut, vyöt
 • tyynyt, peitot
 • pehmusteet, pehmoeläimet