Vaarallisen jätteen keräysauto helpottaa kierrätystä asuinalueilla 

11.10.2022

Kuvassa kuorma-auto, johon asiakas tuo vaarallista jätettä. Tommi Veteläinen ottaa vastaan.
Puolivälinkankaalla vieraillut vaarallisen jätteen keräysauto ilahdutti lähialueen asukkaita. Moni toi vaaralliset jätteet keräysautolle pyörällä tai kävellen.

”Oli helppoa tuoda maalit ja paristot tähän lyhyen matkan päähän kodista”, kertoo Oulun Puolivälinkankaalla asuva Ahti Perätalo

Puolivälinkankaan asukkaat olivat toivoneet Kiertokaaren vaarallisten jätteiden keräysautoa vierailemaan alueella. Keräysauto vieraili Puolivälinkankaalla perjantaina 7. lokakuuta. 

Perätalo toteaa keräysauton toimivaksi ja toivookin, että vaarallisten jätteiden keräysauto kävisi alueella useammin. 

Kiertokaaren yhteistyökumppanina toimivan Liikenneyhtiö Nykäsen jätteidenpakkaaja Tommi Veteläinen kertoo ihmisten tiedostavan hyvin, millaista kodin vaarallista jätettä keräysautolle voi tuoda. 

”Ihmiset on tuoneet enimmäkseen maalijätettä, öljyä ja paristoja keräysautolle tänään”, Veteläinen selittää. 

Keräysautolle voi viedä myös muuta kodin vaarallista jätettä, esimerkiksi auton akkuja, kynsilakkoja, hajuvesiä ja liuottimia. Myös aerosolia sisältäviä ponnekaasupulloja voi tuoda vaarallisen jätteen keräysautolle. 

Keräysauto kerää maksutta kodin vaarallista jätettä

Vaarallisen jätteen keräysautolle voi tuoda maksutta myös esimerkiksi paristoja, maaleja, jäteöljyä ja bensiiniä. Keräysautolla on samat ilmaistuontirajat kuin Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä. 

Ilmaistuontirajan ylittävät määrät maksutonta vaarallista jätettä voi viedä Ruskon jätekeskukseen, jossa asiakas maksaa jätemaksun vain ilmaistuontirajan ylittävältä osuudelta. 

Kannattaa huomioida, että ilmaistuontiraja lasketaan vaarallisen jätteen astian tilavuuden perusteella, vaikka astia ei olisikaan täynnä. Kun tuot esimerkiksi vajavaisen 9 litran maalipurkin vaarallisen jätteen keräykseen, sinun lasketaan tuoneen vaarallista jätettä koko astian tilavuuden verran.  

Oikein kierrätettynä vaarallinenkin jäte on vaaratonta 

Vaaralliset aineet on aina merkitty tuotteeseen vaarallisen jätteen merkinnöillä. Riskien vähentämiseksi vaaralliset jätteet on hyvä säilyttää niiden alkuperäispakkauksissa kotona. 

Vaarallisten jätteiden päätyminen luontoon on ympäristöriski. Esimerkiksi öljyn päätyminen vesistöihin pilaa vettä, ja sen hajoamisessa kestää pitkään. Siksi vaarallisten jätteiden kierrättäminen asianmukaisesti viemällä ne esimerkiksi vaarallisten jätteiden keräysautolle on ekoteko. 

Jo pienikin määrä väärin kierrätettyä vaarallista jätettä on sekä ympäristölle että ihmisen terveydelle haitallista. Lue lisää vaarallisesta jätteestä ja sen kierrätyksestä Vaarallinenjate.fi -sivustolta.

Keräysauto voi vierailla sinunkin asuinalueellasi 

Asukkaat voivat pyytää vaarallisten jätteiden keräysautoa asuinalueelle sähköpostitse vaarallinen.jate@kiertokaari.fi tai soittamalla asiakaspalveluun p. 08 5584 0020 (ma-pe klo 8–16). 

Kun pyyntöjä on tullut tietylle postinumeroalueelle vähintään 10, keräysauto tulee alueen keskeiselle paikalle muutamaksi tunniksi. Ilmoittajat saavat tästä henkilökohtaisen ilmoituksen ja asiasta tiedotetaan myös julkisesti. 

Fakta: Esimerkkejä ilmaistuontirajoista 

  • Maali, lakka ja aerosolit: yhteensä 30 litraa 
  • Jäteöljy: 30 litraa 
  • Liuotin, bensiini ja polttoöljy: yhteensä 10 litraa 
  • Jarru- ja jäähdytin nesteet: yhteensä 10 litraa 
  • Öljynsuodatin: yhteensä 3 kappaletta 

Lue lisätietoa ilmaistuontirajoista

Teksti ja kuva: Jutta Karjalainen