Materiaaleja kouluille

Tälle sivulle on koottu kiertotalousaiheisia oppimateriaaleja koulujen käyttöön. Materiaalit soveltuvat Kiertokaaren toimialueen kouluille jäteneuvonta-, kiertotalous-, ja ympäristökasvatukseen. Kokoa näistä itsellesi mieluinen paketti innostavalle oppitunnille. Pdf-tiedostot eivät ole EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Voit myös tilata kierrätysvalmentajan koululle tai kysyä vierailua Ruskon jätekeskukseen


Alakoulut:

  • Tampereen yliopiston kurssilla luotu tehtäväpaketti innostaa uusiokäyttöön ja jätteen vähentämiseen konkreettisilla askarteluohjeilla ja pohdintatehtävillään. Tällä materiaalilla voit käydä luokkasi kanssa ympäristö-, uusiokäyttö- ja kierrätysteemaa läpi useammankin tunnin askartelun merkeissä tai valikoida itselle mieluisat osiot opetukseen.
  • Kierrätyksen sankarit on 3.–6. luokille sopiva digitaalinen maailma, jossa tutustutaan jätteiden lajitteluun, kierrätykseen ja jatkojalostukseen. Kesto noin 1–2 oppituntia. Materiaalin käyttöönotto on helppoa! Julkaisijana toimivat useat eri tuotteiden ja pakkausten tuottajayhteisöt.

Yläkoulut:

  • Tämä lyhyt kiertotalousaiheinen video toimii hyvin teemaan johdatteluna ennen muiden tehtävien tekemistä. Kesto 2 min. Videon tuottanut Talous ja nuoret, TAT.
  • Muut materiaalit päivityksessä.

Toinen aste:

  • Tämä lyhyt kiertotalousaiheinen video toimii hyvin teemaan johdatteluna ennen muiden tehtävien tekemistä. Kesto 2 min. Videon tuottanut Talous ja nuoret, TAT
  • Tämän materiaalin kautta voit käsitellä kiertotaloutta ja jätehuoltoa laaja-alaisesti esimerkiksi biologian, maantieteen tai yhteiskuntaopin tunnilla. Kesto 1-3*75min. Materiaali tuotettu Ilmastonmuutos lukioihin -hankkeessa.
  • Koko koulun ilmastopuu auttaa pohtimaan omia mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Materiaali tuotettu Ilmastonmuutos lukioihin -hankkeessa.

Englanninkieliset materiaalit:

Vinkkejä kestävään arkeen

Kuvan tekstisisältö:
Vinkkejä kestävään arkeen

Lajittelu ja kierrätys
Jätteiden lajittelu on helppo tapa tehdä hyvää ympäristölle ja on jokaisen pieni arjen velvollisuus.
Lajittele erikseen paperi, metalli, lasi, pahvi ja kartonki, muovi, biojäte ja sekajäte eli polttokelpoinen jäte.
Järjestä kodissasi jokaiselle jätelajille oma paikkansa, silloin lajittelusta tulee helppoa ja mukavaa.

Ruoka ja biojäte
Osta ja tee ruokaa aina vain se määrä, jonka jaksat syödä. Viikon ruokalistan suunnittelu on myös kätevä tapa vähentää hävikkiä.
Pakastamalla ruuan saat sille paljon lisää säilyvyysaikaa.
Lajittele kotonakin aina biojäte, sillä siitä tehdään biokaasua.
Biojätteeseen kuuluu mm. ruuantähteet, hedelmien, juuresten ja kananmunien kuoret, kahvin- ja teenporot ja teepussit, talaouspaperi.

Sähkölaitteet
Myös sähkölaitteita voi ostaa käytettynä. Älä kuitenkaan koskaan käytä sähkölaitetta, joka vaikuttaa vioittuneelta.
Rikkinäisen sähkölaitteen paikka on sähkölaiteromun kierrätyspiste (SER-piste), sillä sähkölaitteet sisältävät paljon materiaaleja, jotka on tärkeää saada takaisin kiertoon.
SER-romuun kuuluvat muun muassa johdot, pienelektroniikka, televisiot, valaisimet, suuret ja pienet kodinkoneet.

Vaatteet
Vaatteiden shoppailu on kivaa puuhaa, mutta osta vaatteesi mieluummin aina käytettyinä. Laadukas vaate kestää useita käyttäjiä ja näin säästetään paljon luonnonvaroja.
Pese vaatteet aina pesuohjeen mukaisesti. Käytä oikea määrä pesuainetta ja halutessasi huuhteluaineena etikkaa.
Rikkinäisen vaatteen paikka ei suinkaan ole roskis, vaan poistotekstiilin keräys. Siellä se saa uuden elämän.

Heräsikö kysymyksiä tai tarvitsetko apua lajittelussa? Ota yhteyttä, me autamme! 
Kiertokaari, lajitteluneuvonta. p. 08 55840020 neuvonta@kiertokaari.fi