banneri: sinulla on voima. anna murusille merkitys.

Ilmoita liittymisestä biojätekeräykseen nyt – voit voittaa biojätepalvelun vuodeksi!

Arvomme maalis–kesäkuussa 2024 joka kuukausi maksuttoman biojätepalvelun kaikkien biojäteasiakkaidemme kesken 12 kuukauden ajaksi. Arvontaan voivat osallistua taajama-alueiden omakotitaloasukkaat näissä kunnissa: Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe ja Siikajoki.

Ilmoitathan liittymisestäsi biojätteen erilliskeräykseen mahdollisimman pian. Kun saamme tiedot uusista asiakkuuksista hyvissä ajoin, astiatoimitukset ja jäteajojen reititykset sujuvat jouhevasti.

Arvonnan säännöt ja edellisen arvonnan voittajat

Osallistut automaattisesti arvontaan, kun liityt Kiertokaaren järjestämään biojätekeräykseen. Voit liittyä keräykseen nyt ja halutessasi aloittaa lajittelun vasta heinäkuussa 2024.

Jos arvonnan voittajalla on kimppasopimus, arvontavoitto koskee kaikkia kimpan jäseniä. Arvontapäivä on kuukauden viimeinen arkipäivä. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti.

Liity biojätekeräykseen täyttämällä Webropol-lomake täällä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16.

Arvonnan voittajat

Maaliskuun arvonnassa 12 kk:n ilmaisen biojätepalvelun voittivat Liedes Tanja ja Halonen Jouni Iistä.

Huhtikuun arvonnassa 12 kk:n ilmaisen biojätepalvelun voitti Lapa-aho Anu Oulusta.

Toukokuun arvonnassa 12 kk:n ilmaisen biojätepalvelun voitti Suvi Rankinen Siikajoelta.

Biot kiertoon – miksi?

Jokaisessa kodissa syntyy biojätettä, vaikka kuinka pyrkisimme vähentämään hävikkiä. Biojätettä ovat vaikkapa kahvinpurut sekä kasvisten naatit ja kuoret.

Biojätettä pitäisi mielestämme kutsua biovoimaksi. Siinä on nimittäin valtavasti potentiaalia ja energiaa hyödynnettäväksi.

Erilliskerätystä biojätteestä saadaan parhaat tehot irti: siitä jalostetaan biokaasua, lannoitetta ja multaa. Lajittelun avulla vähennät konkreettisesti hiilidioksidipäästöjä, ja biojäte saadaan energiakäyttöön. Biojätteiden hyödyntämisellä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Jos valitset kompostoinnin, saat puolestaan ravinteikasta multaa omalle pihalle.

Elintarvikkeita sisältävän biojätteen lajitteluvelvoite laajenee vuonna 2024 koskemaan isoa osaa omakotitaloasukkaista myös Kiertokaaren toimialueella. Velvoite perustuu uudistuneeseen jätelakiin ja paikallisiin jätehuoltomääräyksiin. Tavoitteena on nostaa biojätteen kierrätysastetta merkittävästi.

Ilmoita viimeistään mahdollisimman pian, jos aiot liittyä biojätteen erilliskeräykseen. Voit halutessasi aloittaa lajittelun vasta heinäkuussa. Tarvitsemme tiedon, jotta jäteajojen reititykset ja astiatoimitukset toimivat sujuvasti.

Liity biojätekeräykseen täyttämällä Webropol-lomake täällä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16.

Tällä sivulla

Ketä biojätteen lajitteluvelvoite koskee ja milloin velvoite astuu voimaan?

Vaihtoehdot biojätteen lajittelemiseen

Erilliskeräyksen hinnat

Mitä biojätteeseen voi laittaa?

Piipahda porinoille – kysy meiltä biojätekeräyksestä infotilaisuuksissa

Ketä biojätteen lajitteluvelvoite koskee ja milloin?

Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi:

Kaikki taajamassa olevat pientalot (1–3 huoneiston kiinteistöt). Biojäte on lajiteltava viimeistään 19.7.2024. Katso kartalta, onko kiinteistösi taajama-alueella. Punaisella merkityt kohdat ovat taajamia. Voit kirjoittaa katuosoitteesi hakukenttään, ja kartta tarkentuu osoitteen sijaintiin. Huomaathan, että lähikatseluetäisyydellä punainen alue poistuu ja se tulee näkyviin vasta, kun painat yhdesti miinusnäppäintä.

Voit tuoda karttaa lähemmäs tai kauemmas painamalla plus- ja miinusnäppäimiä. Karttaa voi liikuttaa raahaamalla.

Kartta on Maanmittauslaitoksen tuottamaa materiaalia. Kartan latautumisessa voi kestää hetken aikaa.

Raahe

Raahen keskustaajamassa sijaitsevat pientalot (1–3 huoneiston kiinteistöt) ovat jo velvoitteen piirissä 1.9.2023 lähtien. Velvoite laajenee 19.7.2024 tietyille taajaman reuna-alueille. Katso kartasta tarkka aluerajaus (linkki vie sinut Raahen kaupungin sivuilla julkaistuun PDF-tiedostoon).

Siikajoki

Omakotitaloasukkaille suositellaan kompostointia. Kiertokaari kerää biojätettä myös Siikajoen taajama-alueella. Jos kotisi on ajoreitin varrella, voit tilata biojätteelle oman erilliskeräysastian Kiertokaarelta. Lisätiedot asiakaspalvelustamme:  p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi

Vaihtoehdot biojätteen lajittelemiseen

Biojätteen erilliskeräys

Biojätteen keräyksestä taajama-alueiden asuinkiinteistöiltä vastaa kunta eli Kiertokaaren omistajakunnissa Kiertokaari Oy. Kaikki uudet biojätteen keräyssopimukset tehdään Kiertokaaren kanssa näissä kunnissa: Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe ja Siikajoki.

Kiertokaaren järjestämä biojätteen erilliskeräys on erinomainen tapa hyödyntää biojätettä. Biojätteen keräily taajamissa on siirtynyt jätelain mukaisesti Kiertokaaren vastuulle. Kiertokaari laskuttaa asiakkaita, hoitaa asiakaspalvelun ja halutessasi myös astiapalvelun eri maksusta (nk. elinkaarimaksu).

Tyhjennyksestä ja mahdollisesta astiapalvelusta syntyvät maksut on määritelty jätetaksassa, jonka paikallinen jätehuoltoviranomainen on vahvistanut.

Katso esimerkkejä biojätekeräilyn kustannuksista.

Valitse kimppa tai oma keräys

Biojätekimppa

Suosittelemme edullista ja ympäristöystävällistä biojätekimppaa eli naapuruston yhteistä biojätekeräystä erityisesti silloin, jos kotonasi ei synny paljon biojätettä. Saman kadun tai tien varrella sijaitsevat kiinteistöt voivat perustaa yhteisen biojätekimpan.

Astia sijoitetaan jonkin kimppaan kuuluvan kiinteistön pihalle. Kiertokaari voi laskuttaa kimppaan kuuluvia asukkaita sovituilla prosenttiosuuksilla, esimerkiksi tasan kaikkien kimppalaisten kesken. Laskutus onnistuu myös niin, että jokin kiinteistöistä maksaa sovitusti muita suuremman osuuden. Lasku voidaan myös toimittaa yhdelle kimppalaisista, joka perii maksut muilta astian käyttäjiltä.

Oma biojäteastia

Jos kotonasi syntyy paljon biojätettä, voit hankkia pihallesi myös oman biojätteen erilliskeräyksen liittymällä Kiertokaaren keräykseen.

Löydät täältä tietoa eri kokoisista jäteastioista.

Tyhjennysvälit

Biojäteastian tyhjennysvälit määräytyvät paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Maksimityhjennysvälit ovat:

  • Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa, Pudasjärvellä
    • kesäaikana 1.5.–30.8. kaksi viikkoa
    • talviaikana 1.9.–30.4. neljä viikkoa
  • Raahessa
    • kesäaikana 15.5.–15.9. kaksi viikkoa
    • talviaikana 16.9.–14.5. neljä viikkoa.

Tarvittaessa tyhjennysväli voi olla lyhyempi, etenkin biojätekimppa-astioissa.

Kompostointi

Kompostointi täyttää biojätteen lajitteluvelvollisuuden. Kompostointi on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on oma piha ja tarvitset multaa puutarhaasi. Kompostori voi olla myös samalla kadulla olevien kiinteistöjen yhteinen.

Kompostoria tulee hoitaa niin, että se ei aiheuta haittaa ympäristölle, esimerkiksi roskaantumista. Sen tulee olla lämpöeristetty ja suojattu haittaeläimiltä.

Lue lisää kompostoinnista.

Jos aiot kompostoida biojätteen tai sinulla on jo kompostori, muistathan tehdä kompostointi-ilmoituksen oman kuntasi jätehuoltoviranomaiselle.

Kuntakohtaiset jätehuoltoviranomaiset ja kompostointi-ilmoituksen tekeminen

Biojätteen erilliskeräyksen hinnat

Voit tarkastella jätemaksutiivistelmiä ja laskelmaesimerkkejä alla olevista linkeistä.

Miten liityn Kiertokaaren järjestämään erilliskeräykseen?

Voit liittyä keräykseen täyttämällä alla olevan Webropol-lomakkeen. Olemme yhteydessä lomakkeen täyttäneisiin ja vahvistamme palvelun aloitusajankohdan.

Jos sinulla on jo olemassa biojätekeräys Kiertokaaren alueella, varmistathan, että meillä on tietosi keräystä varten. Voit joko täyttää oheisen Webropol-lomakkeen tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi.

Lomakkeet eivät ole EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Aloita valitsemalla asuinalue ja haluamasi keräysmuoto:

1. Hailuodon, Iin, Kempeleen, Lumijoen, Oulun ja Pudasjärven asiakkaat

2. Raahen asiakkaat

3. Siikajoen asiakkaat

Voit liittyä keräykseen myös ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi

Haluatko liittyä vapaaehtoisesti biojätteen erilliskeräykseen taajaman ulkopuolella?

Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi. Jos kiinteistösi sijaitsee keräysreitin varrella, voit liittyä Kiertokaaren järjestämään keräykseen.

Mitä biojätteeseen voi laittaa?

Biojätteen lajittelu on helppoa. Lue lisää lajitteluohjeesta.

Jäikö kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme: p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi


Piipahda porinoille – kysy meiltä biojätekeräyksestä infotilaisuuksissa

Järjestämme tammi–kesäkuussa 2024 Biot kiertoon -infotilaisuuksia, joissa voit kysyä mieltä askarruttavia asioita biojätteen lajittelusta ja keräyksen järjestämisestä.

Tilaisuuksissa sinulla on myös mahdollisuus liittyä Kiertokaaren järjestämään biojätteen erilliskeräykseen tai saada neuvoja kompostoinnin aloittamiseen. Voit piipahtaa infossa silloin, kun sinulle sopii. Infotilaisuuksia järjestetään myös etäyhteydellä Microsoft Teamsissä ke 20.3.2024 alkaen. Tervetuloa mukaan!

Tilaisuuksien ajankohtiin voi tulla muutoksia.

Etäinfot

Järjestämme maalis-heinäkuun aikana etäinfotilaisuuksia, jossa kerromme ajankohtaista tietoa biojätteen lajittelusta, sen kompostoinnista ja erilliskeräyksestä. Kysymyksiin vastaa Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen.

Osallistujat pääsevät kuulolle Microsoft Teamsin kautta. Sinulla ei tarvitse olla Microsoft Teamsiä asennettuna laitteellesi, vaan pääset liittymään tilaisuuteen verkkoselaimen avulla. Teams-linkki on kaikissa tilaisuuksissa sama.

Pääset liittymään tilaisuuteen klikkaamalla tätä linkkiä.

ke 19.6.2024 klo 18-19

ke 3.7.2024 klo 18-19

Menneet lähitapahtumat

Kiiminki ja Jääli

to 11.1.2024 klo 12-14 Kiimingin aluekirjasto, Kirjastokuja 1

to 11.1.2024 klo 15-17 Jäälin kirjasto, Laivakankaantie 10

Haukipudas

ti 16.1.2024 klo 12-14 Haukiputaan aluekirjasto, Jokelantie 1

ti 16.1.2024 klo 15-17 Martinniemen kirjasto, Jokisuuntie 1

Oulu: Myllyoja

ti 23.1.2024 klo 15-17 Myllyojan kirjasto, Karvarinaukio 11

Oulu: Hiukkavaara

ke 31.1.2024 klo 15-17 Hiukkavaaran kirjasto, Tahtimarssi 3

Kello

to 8.2.2024 klo 12-14 Kellon kirjasto, Uuvenperäntie 4

Ylikiiminki

ti 13.2.2024 klo 15-17 Ylikiimingin asukastupa, Harjutie 18

Yli-Ii

20.2.2024 klo 13-16 Yli-Iin kirjasto, Halametsä 1

Hailuoto

ti 27.2.2024 klo 11-14 Hailuodon kirjasto, Luovontie 61

Oulu: Ritaharju

ti 12.3.2024 klo 15-17 Ritaharjun kirjasto, Ritakierros 2

Raahe

ti 19.3.2024 klo 12-15 Palvelujen olohuone Praati, Kirkkokatu 43, Raahe

Oulu: Välivainio

pe 22.3.2024 klo 11-13 Artturintupa, Paulaharjuntie 22

Oulu: Kaijonharju ja Koskela

ti 26.3.2024 klo 12-14 Kaijonharjun kirjasto, Kalevalantie 5

ti 26.3.2024 klo 15-17 Koskelan kirjasto, Tullimiehentie 2 L 6 (huomaa väistötilojen osoite)

Kuivaniemi ja Ii

ti 2.4.2024 klo 12-14 Kuivaniemen kirjasto, Kuivajoentie 12

ti 2.4.2024 klo 15-17 Iin kirjasto, Puistotie 1

Oulu: Kaakkuri ja Maikkula

ti 9.4.2024 klo 13-15 Kaakkurin kirjasto, Pesätie 13

ti 9.4.2024 klo 16-18 Maikkulan kirjasto, Kangaskontiontie 3

Oulu: Limingantulli

ti 16.4.2024 klo 9-18 Kierrätyskeskus Likke, Jääsalontie 16-18

Oulu: Pateniemi ja Toppila, Kirjastoauto Kauno

Uusi tapahtuma! Kirjastoauto Kauno pysähtyy kauppojen parkkialueilla.

to 18.4.2024 klo 16.30–17.30 Pateniemi, K-Market, Pateniemenranta 3  

to 18.4.2024 klo 18–19 Toppila, Tokmanni, Kansipojantie 1

Oulu: Korvensuora

Uusi: pe 19.4.2024 klo 10-12 Korvensuoran yhteisötila, Tuiskutie 11

Oulu: keskusta

ti 23.4.2024 klo 12-18 Kauppakeskus Valkea, Isokatu 24

Pudasjärvi

ti 7.5.2024 klo 14-17 Pudasjärven kirjasto, Varsitie 1

Oulu: Rajakylä

ti 14.5.2024 klo 14-16 Rajakylän kirjasto, Ruiskukkatie 2

Lumijoki

ti 28.5.2024 klo 14-17 Lumijoen kirjasto, Toripolku 3

Oulunsalo ja Kempele

ti 4.6.2024 klo 12-14 Oulunsalon aluekirjasto, Karhuojantie 2

ti 4.6.2024 klo 15-17 Kempeleen kirjasto, Zeppelinintie 1

Oulu: Karjasilta

ti 11.6.2024 klo 15-17 Karjasillan kirjasto, Leevi Madetojankatu 1

Tulevat lähitapahtumat

Oulu: Kastelli ja Kaukovainio

ti 18.6.2024 klo 12-14 Kastellin kirjasto, Sairaalanrinne 5

ti 18.6.2024 klo 15-17 Kaukovainion kirjasto, Hiirihaukantie 4