Likke vakiintui osaksi oululaista kierrätyskulttuuria ensimmäisenä toimintavuotenaan

17.7.2024

Kiertokaari avasi Oulun kaupungin pyynnöstä uuden kierrätyskeskuksen Oulun Limingantulliin huhtikuussa 2023. Nyt Kierrätyskeskus Liken avajaisista on vierähtänyt hieman yli vuosi, ja Likke on saanut osakseen paljon kiitosta sekä asiakkailta että paikallisilta toimijoilta. Liken myötä kierrätyksestä on tullut paikallisesti puhutumpaa, ja se on vakiinnuttanut paikkansa osana oululaista kierrätyskulttuuria.

Likke sai heti toimintojensa alkaessa lämpimän vastaanoton, ja ihmiset löysivät nopeasti uuteen kierrätyskeskukseen ostoksille. Kiertokaari edistää tavaroiden uudelleenkäyttöä kahden kierrätysmyymälän, Liken ja Ruskon jätekeskuksen kierrätyskauppa Mini-Liken, voimin. Vuonna 2023 Likellä ja Mini-Likellä kävi keskimäärin noin 200 asiakasta päivässä. Kuluneena kesänä kierrätyskeskuksessa on ollut kuitenkin vilkkaampaa.

Kierrätyskeskus Liken toiminnoista vastaava työnjohtaja Mika Inkala kuvailee kierrätyskeskustoiminnan poikineen paljon kiitosta asiakkailta. 

“Erityisesti edulliset hinnat, laaja palveluvalikoima sekä kierrätyskeskuksen yhteisöllisyys puhuttelevat asiakkaita”, Inkala summaa. 

Likellä on myynnissä muun muassa vaatteita ja kodin tekstiilejä, kodin käyttötavaraa, huonekaluja sekä erilaisia askartelu- ja rakennustarvikkeita. Asiakkaat voivat myös tuoda kierrätyskeskukselle hyväkuntoista lahjoitustavaraa ja -tekstiiliä. Lisäksi palveluihin kuuluvat tietoturvapaperin vastaanotto sekä asiakkaille maksuton poistotekstiilin keräyspiste ja liikuntavälinelainaamo. 

Vuoden aikana kiertoon 75 000 kiloa tavaraa 

Vuoden 2023 loppuun mennessä kierrätyskeskus vastaanotti noin 79 000 kiloa tavaraa, ja näistä uudelleenkäyttöön ohjautui 75 000 kiloa. Lisäksi tekstiilejä myytiin Likellä noin 16 000 kiloa. Sama vauhti tavarakierrätyksessä on jatkunut myös tämän vuoden puolella.  

“Tärkeimpänä tavoitteenamme on saada tavarakilot kiertoon, ja siinä onnistuimme jo ensimmäisen toimintavuotemme aikana. Tämän vuoden alusta tavaraa on saatu kiertoon jo yli 54 000 kiloa”, Inkala summaa. 

Myös liikuntavälinelainaamossa oli kuhinaa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kierrätyskeskuksen ensimmäisenä toimintavuotena liikuntavälinelainaamossa tehtiin yli 1100 lainausta. Liikuntavälinelainaamon lisäksi tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäyttöä on pyritty tehostamaan muilla keinoin, esimerkiksi huoltamalla ja kunnostamalla Likelle tuotuja tavaroita. Oulun Huoltotalon kanssa aloitetun yhteistyön myötä Likelle saatiin myyntiin korjattuja sähkölaitteita. 

Tärkeimpänä tavoitteenamme on saada tavarakilot kiertoon, ja siinä onnistuimme jo ensimmäisen toimintavuotemme aikana. Tämän vuoden alusta tavaraa on saatu kiertoon jo yli 54 000 kiloa 

työnjohtaja Mika Inkala

Kierrätyskeskus Likellä hyödynnetään ja pyritään innovoimaan myös itse uusia käyttötarkoituksia kierrätystekstiilille ja -tavaralle. 

“Olemme valmistaneet tekstiileistä esimerkiksi viimamakkaroita ja lemmikkien leluja. Tuotteet ovat sitten tulleet myymäläämme myyntiin”, Inkala kuvailee. 

Kiertotalouden kohtaamispaikka 

Kierrätettävien kilojen keräämisen lisäksi yhteistyötä eri ammattioppilaitosten, liikelaitosten ja yhtiöiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tehdään paljon. 

Kiertokaari ja Likke ovat kehittäneet Oulun seudun ammattiopiston kanssa koulutusta, joka antaa valmiuksia toimia poistotekstiilin lajittelijana ja lajittelutyön ohjaajana. OSAO tarjosi tähän valmentavaan koulutukseen suoritettavia tutkinnon osia tekstiilin ja muotialan perustutkinnosta. 

”Tavoitteenamme on etsiä erilaisia polkuja työmarkkinoille esimerkiksi erilaisten työllistämistoimien, työharjoitteluiden sekä erilaisten ryhmä- ja yksilötyötoimintojen avulla. Tässä tehtävässä onnistuimme jo heti ensimmäisenä toimintavuonna, ja saimme tuettua henkilöitä työllistymään avoimille työmarkkinoille”, Inkala avaa. 

Yksi Liken toiminnan kulmakivistä on sosiaalinen vastuu. Vuoden aikana kymmenkunta henkilöä on ollut Likellä erilaisilla harjoittelu- ja työllistämisjaksoilla. 

Kierrätyskeskus on saanut vuoden aikana positiivista palautetta myös erilaisten kierrätyshenkisten tapahtumien järjestämisestä. Tapahtumissa on esimerkiksi tutustuttu poistotekstiilin keräykseen ja lajitteluun, maalattu kierrätyspuusta valmistettuja palikoita yhteisötaideteokseen, järjestetty kierrätysmuotinäytöksiä, vaihdettu kasveja sekä jaettu asiakkaille tietoa turvallisesta kierrättämisestä. 

Lue lisää Liken palveluista ja valikoimasta täältä.

Fakta: Limingantullin Kierrätyskeskus Likke

  • Osoitteessa Jääsalontie 16–18, 90400 Oulu 
  • Myymälä avoinna ma-pe 9–18 ja la 10–15, liikuntavälinelainaamo ma-pe 10–17 
  • Palveluihin kuuluvat lahjoitustavaran ja –tekstiilin vastaanotto, tietoturvapaperin vastaanotto, asiakkaille maksuton poistotekstiilin keräyspiste sekä ilmainen liikuntavälinelainaamo.