Biojätteen lajitteluvelvoite astuu voimaan pientaloissa – asukkaat voivat yhä liittyä Kiertokaaren biojätteen keräykseen

18.7.2024

Taajama-alueiden pientaloasukkaiden tulee lajitella biojätteensä uudistuneen jätelain mukaisesti 19.7.2024 alkaen. Vaikka määräaika on umpeutumassa, Kiertokaaren järjestämään biojätteen erilliskeräykseen voi silti liittyä määräpäivän jälkeen. 

Mitä tehdä, jos biojätteen keräystapaa ei ole ilmoittanut määräpäivään mennessä? Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä rauhoittelee asukkaita. Kiertokaaren biojätekeräykseen voi vielä liittyä määräajan umpeuduttua, mutta ilmoitus liittymisestä tulisi tehdä pikimmiten. 

“Otamme jatkuvasti vastaan biojätteen erilliskeräyksen ilmoituksia. Määräajassa tehdyt ilmoitukset jouhevoittavat kuitenkin biojäteastioiden toimituksia ja jäteajojen reitityksiä”, Pyörälä huomauttaa. 

Otamme jatkuvasti vastaan biojätteen erilliskeräyksen ilmoituksia. Määräajassa tehdyt ilmoitukset jouhevoittavat kuitenkin biojäteastioiden toimituksia ja jäteajojen reitityksiä

Logistiikkapäällikkö Veli-pekka Pyörälä

Biojätteet tulee lajitella taajamien omakoti- ja pientaloissa Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Pudasjärvellä ja Oulussa. Pyörälä arvioi, että osalta biojätteen lajitteluvelvoitteeseen kuuluvilta asukkailta puuttuu biojätteen keräysilmoitus. Kiertokaaren toimialueella biojätteen lajitteluvelvoitteen voi täyttää joko tilaamalla biojätteille keräyksen tai kompostoimalla. Biojätteen keräykseen liittymisestä ilmoitetaan Kiertokaarelle, kun taas kompostoinnista tehdään ilmoitus paikalliselle jätehuoltoviranomaiselle. 

Määräajan jälkeen Kiertokaari lähestyy niitä kiinteistön haltijoita, jotka kuuluvat lajitteluvelvoitteen piiriin, mutta eivät ole valinneet biojätteen lajitteluratkaisua. 

Biojäteastioita toimitetaan asukkaille jatkuvasti

Vuoden alusta Kiertokaarelta on tilattu noin 8100 biojäteastiaa. Kesän aikana asiakkaille on toimitettu yli 5000 astiaa, ja niitä toimitetaan alueittain. 

“Määräajassa tilatut jäteastiat toimitetaan asiakkaille viimeistään elokuun puoliväliin mennessä”, Pyörälä lisää.  

Kiertokaari vastaa toimialueensa biojätepalvelun laskutuksesta ja asiakaspalvelusta. Biojätteen keräykseen liittyvissä kysymyksissä asiakkaat voivat olla yhteydessä asiakaspalvelunumeroon p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16.

Voit lukea lisää biojätteen lajitteluvelvoitteesta ja liittyä biojätteen keräykseen tästä.

Materiaalikierrätysaste nousi edellisvuodesta

Kiertokaari vastaanotti vuonna 2023 yhteensä yli 89 000 tonnia niin kutsuttua yhdyskuntajätettä eli asumisessa syntyvää jätettä. Yhdyskuntajätteen materiaalikierrätysasteen jäteyhtiö onnistui nostamaan yli 28 prosenttiin, kun vuonna 2022 kierrätysaste oli hieman alle 24 prosenttia. Loput vastaanotetusta yhdyskuntajätteestä hyödynnettiin energiana tai muulla tavoin. Loppusijoitetun eli kierrätettäväksi kelpaamattoman jätteen määrä oli lähes nolla prosenttia.  

Ensimmäistä kertaa luvussa on mukana asuinkiinteistöiden pakkausjätteet. Vuonna 2023 bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset taajamien asuinkiinteistöiltä siirtyivät Kiertokaaren vastuulle viime vuoden heinäkuussa, kun uudistunut jätelaki astui voimaan vaiheittain käytännön tasolla. 

Lisäksi Kiertokaari teki neljän vuoden tauon jälkeen sekajätteen koostumustutkimuksen, joka antoi osviittaa kotien lajittelutottumuksista. Tutkimuksen mukaan noin 38 prosenttia kodin sekajätteeseen laitetun roskapussin sisällöstä oli biojätettä. Tulevina vuosina biojätteen määrä sekajätteen joukossa oletetaan vähenevän merkittävästi biojätteen lajitteluvelvoitteen myötä. 

Lisätietoja

Logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä

veli-pekka.pyorala@kiertokaari.fi

p.044 703 3974