Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee – tule infoon

28.12.2023

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee taajamien omakotitaloihin lähes kaikkialla Kiertokaaren toimialueella vuoden 2024 aikana. Kiertokaari aloittaa Sinulla on voima -biojätekampanjan tammikuussa ja jalkautuu kirjastoihin ja asukastupiin kertomaan uudistuksesta.

”Muutos on iso, ja se herättää asiakkaissa varmasti kysymyksiä. Tarjoamme infoissa mahdollisuuden kysyä mieltä askarruttavia asioita biojätteen lajittelusta ja keräämisestä”, kertoo Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen.

Paikan päällä voi myös liittyä Kiertokaaren järjestämään biojätteen erilliskeräykseen. Kiertokaari kannustaa järjestämään biojätekeräyksen kuntoon jo alkuvuodesta. Asiakaspalvelu voi mahdollisesti ruuhkautua kesällä.

Infokiertue alkaa to 11.1.2024

Infokiertue alkaa torstaina 11.1.2024. Silloin pidetään ensimmäiset tilaisuudet Kiimingin aluekirjastossa kello 12–14 ja Jäälin kirjastossa kello 15–17. Infoja järjestetään kesäkuulle asti niissä kunnissa, joita uusi velvoite koskee Kiertokaaren toimialueella. Lue koko kiertueaikataulu täältä.

Biojäte pitää lajitella viimeistään 19.7.2024 Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä taajama-alueella sijaitsevissa 1–3 huoneiston kiinteistöissä, eli myös omakotitaloissa. Voit tarkistaa täällä, sijaitseeko kiinteistösi taajama-alueella.

Lisäksi Raahessa lajitteluvelvollisuus laajenee koskemaan tiettyjä kaupungin määrittämiä keskustaajaman reuna-alueita 19.7.2024. Raahen keskustaajamassa lajitteluvelvollisuus on tullut voimaan paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti jo 1.9.2023.

Vaihtoehtoina erilliskeräys tai kompostointi

Biojätteen lajitteluun on kaksi vaihtoehtoa. Voit tilata biojätteelle Kiertokaaren järjestämän erilliskeräyksen. Vaihtoehtoisesti voit kompostoida biojätteen, jos tarvitset ravinteikasta multaa omalle pihalle.

Erilliskeräys tarkoittaa, että asukkaalla on joko oma tai naapuruston kanssa yhteinen biojäteastia, jonka Kiertokaaren kilpailuttama jätehuoltoyritys käy tyhjentämässä.

Jätelain mukaisesti Kiertokaari vastaa asumisessa syntyvän biojätteen keräilystä taajama-alueilla. Kiertokaari hoitaa keskitetysti biojätepalvelun asiakaspalvelun ja laskutuksen. Voit tarkastella hintoja tämän koontisivun avulla.

Biojäte on arvokasta raaka-ainetta

Ruoka on parasta syötynä, mutta jokaisessa kodissa syntyy biojätettä – tyypillisesti ainakin kahvinpuruja ja kasvisten kuoria. Biojätteen lajittelu on tärkeää. Kun lajittelemasi biojäte jalostetaan uusiutuvaksi energiaksi, vähennät hiilidioksidipäästöjä. Sekajätteen joukossa biojätteen potentiaali menee hukkaan ja heikentää energiana hyödynnettävän jätteen laatua.

Biojäte on siis arvokasta raaka-ainetta, jota käytetään biokaasuksi jalostettuna sekä liikennepolttoaineena että teollisuuden lämmön- ja sähköntuotannossa.

”Biokaasun tuotannolla korvattiin vuonna 2023 peräti noin 2,2 miljoonaa litraa fossiilisia polttoaineita. Kampanjan nimellä herätellään ihmisiä myös muuttamaan asenteita: jokaisella meistä on voimaa tehdä merkityksellisiä tekoja ympäristön hyväksi”, Mari Juntunen kiteyttää.

Merkittävä osa biojätteestä jää vielä nykyään hyödyntämättä. Sinulla on voima -kampanjan tavoitteena on nostaa biojätteen kierrätysastetta merkittävästi Kiertokaaren alueella.

Vieraile kampanjasivustollamme: kiertokaari.fi/voima. Sinne on koottu kaikki tarvittava tieto omakotitalojen biojätekeräilystä.

Lisätietoja

Medialle 2.1.2024 alkaen:
Erityisasiantuntija Mari Juntunen
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi
p. 044 703 3977


Biojätesopimukset:
Kuljetusten asiakaspalvelu
toimisto(at)kiertokaari.fi
p. 08 5584 0020 (ark. ma-pe 8-15)