Asuntomessuilla palkitaan huolellisesta lajittelusta – Kiertokaari hoitaa jätehuoltoa

30.11.2022

Kuvassa havainnekuva vuoden 2025 Asuntomessualueelta Vaakunakylästä, kuvassa kelluvia asuntoja.
Vaakunakylän kelluvien asuntojen asukkaat vievät asumisessa syntyvät jätteet yhteiskeräyspisteisiin.

Oulun Vaakunanrannan asuntomessualueella panostetaan kiertotalouteen ja ympäristön huomioimiseen. Rakentajia palkitaan esimerkiksi asianmukaisesta jätteiden lajittelusta. Asuntomessutonttien haku Oulussa avautuu 2.1.2023. Messut ovat Oulussa vuonna 2025.

Messutonttien rakentajat maksavat lajitteluun ohjaavan panttimaksun jo ennen rakentamisen aloittamista. Jos rakentaja lajittelee rakentamisen aikana kaikki syntyvät jätteet huolellisesti, hän voi parhaimmillaan saada takaisin lähes koko panttimaksun.

Maksu määräytyy kerrosneliöiden mukaan, ja se on suuruudeltaan tuhansia euroja. Tonttikohtaiset panttimaksut löytyvät Vaakunanrannan messutonttien hakuoppaasta (linkki messutonttien hakuoppaaseen Oulun kaupungin sivuilla).

”Panttimaksulla kannustetaan rakentajia vähentämään rakentamisen aikana syntyvää jätettä ja kiinnittämään aidosti huomiota lajitteluun. Kierrätysaste nousee korkeimmaksi silloin, kun jäte lajitellaan siellä, missä se syntyy”, kertoo Kiertokaari Oy:n logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä.

Pyörälä kertoo, että panttimaksun suuruus perustuu siihen, paljonko jätteiden käsittely lajittelemattomana tulisi maksamaan. Toteutuneita jätemaksuja seurataan tonttikohtaisesti.

Jos lajittelu laiminlyödään kokonaan, panttimaksu jää palauttamatta rakentajalle.

Pientaloasukkaille yhteiskeräyspisteet

Kuntien omistama jäteyhtiö Kiertokaari hoitaa jätehuollon Oulun asuntomessualueella rakentamisen aikana ja myös asumisen aikana vähintään vuoteen 2035 saakka.

Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen kertoo, että asumisen aikana pientaloasukkaat vievät jätteensä yhteiskeräyspisteisiin, joissa on astiat kaikille asumisessa syntyville jätelajeille: pakkausjätteille, metallille, paperille ja biojätteelle.

Vastaavat yhteiskeräyspisteet eli niin sanottu kimppapisteet ovat käytössä Oulussa myös Hiukkavaaran Soittajankankaalla, ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

”Kierrättäminen helpottuu, kun kaiken voi lajitella oman kotipihan lähellä”, Kiljunen kertoo.

Pilottialueella käyttöön tulee älykäs rumpukansi, jonka avulla voidaan seurata tarkasti syntyvän polttokelpoisen jätteen määrää. Kannessa on anturi, joka kertoo roska-astiaan heitetyn pussin tilavuuden tai painon.

Keskustelutilaisuus torstaina 1.12.

Tervetuloa kuulemaan lisää asuntomessualueen kiertotalousratkaisuista ja muista kerrostalotonttien hakuun liittyvistä ehdoista ja toimintatavoista tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen torstaina 1.12.2022 kello 13–16.

Tilaisuuteen voi osallistua Ympäristötalolla kahvila Leetassa tai etänä Teamsin kautta. Lisätietoa löytyy asuntomessujen verkkosivuilta: https://www.ouka.fi/oulu/hartaanselanranta/tonttihaku

Lisätietoja

Kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi

p. 050 316 6889