Biojätteen voi laittaa tavalliseen leipäpussiin

28.2.2017

Kotona biojätteen voi laittaa tavalliseen ohueen muovipussiin, vaikkapa leipäpussiin. Sanomalehdestä taiteltu paperikääre, paperipussi (myös kaupan paistopisteen ikkunallinen pussi) ja biohajoava pussi soveltuvat edelleen biojätteelle.

Biojätteen kerääminen pussiin tai paperiin estää biojäteastian tahriutumista ja talvella biojätteen jäätymistä kiinni astian sisäpintoihin. Jos ulkona oleva biojäteastia on suojattu muovilla, voi biojätteen laittaa siihen ilman käärettä.

Biojätteen kerääminen tavalliseen muovipussiin on mahdollista biojätteen käsittelylaitoksen esikäsittelylaitteiston ansiosta. Ruskon jätekeskuksessa biojäte murskataan ja lietetään ennen Gasumin biotehtaan mädätysreaktoreihin johtamista, ja murskauksen yhteydessä ohuet muovipussit poistetaan mekaanisesti.

-Biojätteen lajittelu halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi. Asiakaspalautteen perusteella juuri biojätteen kääriminen asunnossa on koettu haastavaksi. Ei haluta ostaa kaupasta pussia, taitella sanomalehteä tai jos näin on tehty, biohajoava kääre ei ole kestänyt, vaan on hajonnut ennen kuljetusta ulos. Nyt poistuu siis viimeinenkin este sille, ettei biojätettä voisi kotona lajitella. Kääreeksi käyvät siis myös käytetyt pussit, esimerkiksi leipäpussit, erityisasiantuntija Mari Juntunen summaa tilannetta.

Huom! Asiakaspalautteen 26.4.2019 perusteella lisätty teksti: Ohje koskee Kiertokaari Oy:n toimialueella kerättyä biojätettä. Toimialueeseemme kuuluvat seuraavat kunnat: Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe, Siikajoki ja Simo.

Lisätietoja:

Mari Juntunen
erityisasiantuntija
Oulun Jätehuolto Oy
p. 044 703 3977
mari.juntunen@kiertokaari.fi