Hiilijalanjälki kutistuu biokaasun avulla

21.12.2021

Ruskon Betoni Oy:n tekninen johtaja Arto Väänänen on tyytyväinen biokaasun käyttöpäätökseen.

Yhä useampi yritys haluaa pienentää hiilijalanjälkeään, ja siihen biokaasun käyttö tarjoaa Oulussa oivan paikallisen mahdollisuuden.

Kiertokaari on solminut kolmen ison toimijan kanssa uudet biokaasun toimitussopimukset. Biokaasu liikennepolttoaineena kasvattaa myös tasaisesti suosiotaan. Biokaasua valmistetaan Ruskossa biojätteestä ja puhdistamolietteestä, joten jokainen lajiteltu biojätemurunen päätyy Kiertokaaren toimialueella todelliseen hyötykäyttöön.  

Ruskon Betoni Oy teki ympäristöteon uusimalla hiljattain lämmitysjärjestelmänsä biokaasua hyödyntäväksi. Yritys lämmittää biokaasulla betonin tuotannossa käytettävän veden sekä kiviaineksen.

Yrityksen tekninen johtaja Arto Väänänen kertoo, että paranevan energiatehokkuuden lisäksi hiilijalanjäljen pienentäminen oli kannustavana perusteena päätökselle. Etuna oli toki myös se, että Kiertokaaren tarjoama biokaasuverkosto oli lähellä.

”Kun käytämme biokaasua kiviaineksen lämmityksessä, hiilidioksidipäästöt Ruskon Betonin Oulun asemalla laskevat 65 prosenttia. Se on varsin merkittävä määrä”, Väänänen painottaa.

Aiemmin lämmitykseen on käytetty kevyttä polttoöljyä noin 80 000 litran verran vuodessa.

Yhdessä Polarmatic Oy:n kanssa kehitetyn Bioturbon käyttö on osoittautunut toimivaksi järjestelmäksi. Väänänen on valmis suosittelemaan biokaasun käyttöä muillekin ja kannustaa yrityksiä ottamaan biokaasun avulla askeleen kohti hiilineutraalisuutta.

Osa vastuullista liiketoimintaa

Kaksi muuta uutta isoa biokaasun teollisuuskäyttäjää ovat Oulun yliopistollinen sairaala ja muovituotteita valmistava Aikolon Oy.  Molemmat korvaavat biokaasulla sähkön käyttöä toiminnoissaan.

Aikolon ottaa tulevan kevättalvena biokaasun käyttöön uudella tuotantolinjallaan. Linjalla ryhdytään valmistamaan pinnoitettuja lasinkirkkaita muoveja, jotka korvaavat laseja esimerkiksi ajoneuvoissa. Muun muassa pinnoitusprosessissa käytettävät uunit lämmitetään kokonaan biokaasulla.
Liiketoiminnan kehitysjohtaja Martti Hahtonen kertoo, että biokaasun valinta on yksi osa vastuullista liiketoimintaa.


”Pyrimme jatkuvasti kehittämään entistäkin vastuullisempia tapoja toimia. Läpinäkyvien muovien valmistamisen hiilijalanjälki on kaikkiaan huomattavasti matalampi kuin lasin, ja biokaasun käyttö madaltaa sitä entisestään.”


Uudet sopimukset kolminkertaistavat biokaasun teollisuuskäytön, laskee Kiertokaaren kehityspäällikkö Jari Kangasniemi.  Aiemmin biokaasua ovat käyttäneet kaksi suurpesulaa: Lindström Oy:n Ruskon pesula sekä Oulun Keskuspesula Cliini Oy. 

Biokaasua myös auton tankkiin

Myös biokaasun käyttö liikennepolttoaineena on kasvanut tasaisesti.

Kangasniemi kertoo, että tällä hetkellä Ruskon jätekeskuksessa tankataan autoihin kuukausittain noin 60 000 bensalitran verran biokaasua. 

Kasvua on vauhdittanut Ruskoon keväällä 2021 avattu linja-autojen oma tankkausasema. Sitä on valmiudet laajentaa jopa 22-paikkaiseksi. Laajentamiseksi tarvitaan kaavamuutos, joka on parhaillaan tekeillä. 

Oulun Taksipalvelu on vuokrannut asemalta viisi paikkaa biokaasubusseilleen. Kiertokaaressa toivotaan, että joukkoliikenne siirtyisi tätäkin enemmän käyttämään paikallisesti tuotettua biokaasua – onhan se kokonaiselinkaareltaan päästötöntä polttoainetta.

Mikä tahansa yritys voi vuokrata katetun tankkauspaikan suljetulta ja vartioidulta alueelta.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Jari Kangasniemi, Kiertokaari Oy, puh. 044 703 3972

Tekninen johtaja Arto Väänänen, Ruskon Betoni Oy, puh. 040 847 7682