10 +1 vinkkiä joulun ajan lajitteluun

20.12.2021

Nainen kantaa hymyillen joulukuusta olallaan talvisessa maisemassa

Joulun aikaan kodeissa syntyy usein tavallista enemmän roskaa. Fiksu huomioi ympäristön ja panee materiaalit kiertoon lajittelemalla ne. Tässä ratkaisut yleisimpiin lajittelu- ja kierrätyspulmiin.

  • Joulukuuset: Joulukuusien hävittäminen on pääsääntöisesti kotien omalla vastuulla. Taloyhtiöt voivat sopia kuusten yhteiskeräyksestä. Kiertokaari ottaa maksutta vastaan isot määrät taloyhtiöiden joulukuusia Ruskon jätekeskuksen puutarhajätealueelle.
    Joulukuusen voi tuoda myös itse Oivapisteelle Ruskoon. Otamme vastaan sekä luonnonkuuset että pääosin metalliset tekokuuset. Jos kuusessa on kiinteät valot, tuo se Oivapisteen sähkölaitekeräykseen.
  • Kinkun paistinrasva: Jäähdytettynä kartonkitölkissä biojätteeseen tai Kinkkutemppu-keräykseen. Ei viemäriin!
  • Rikkinäiset joulukoristeet: Hajonneet joulupallot sekä muut joulukoristeet ovat polttokelpoista jätettä.
  • Jouluvalot: Kaikenlaiset jouluvalot kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Tämä koskee sekä valosarjoja että muunlaisia valoilla varustettuja koristeita sekä led-kynttilöitä.
  • Kynttilät: Lämpökynttilöiden metalliset kuoret voi panna metallinkeräykseen. Pienet steariinijäämät eivät haittaa. Tavalliset steariinikynttilät ovat polttokelpoista jätettä. Muoviset ja lasiset hautakynttilät ovat myös polttokelpoista jätettä, mutta metallisen kannen voi laittaa metallinkeräykseen.
  • Konvehtirasiat: Konvehtirasian kartonkinen pakkaus sekä kerrosten välissä oleva ”paperipehmuste” kuuluvat kartonginkeräykseen. Konvehtien alla olevan muovisen alustan sekä rasian ympärillä olevan muovikääreen voi panna muovinkeräykseen.
  • Karkkipaperit: Tee rutistustesti. Jos karkkipaperi pysyy rutussa rytistämisen jälkeen, sen voi panna metallinkeräykseen. Jos se oikenee, se on muovia ja kuuluu muovinkeräykseen.
  • Sellofaanit: Esimerkiksi kukkien ja erilaisten lahjakorien ympärillä olevat sellofaanit voit laittaa muovinkeräykseen.
  • Lahjapaperit ja -narut: Tavalliset värikkäät paperit sekä lahjanarut kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Voimapaperin voi lajitella kartonginkeräykseen. Viisas säästää hyväkuntoiset lahjakassit, -narut ja -paperit ja hyödyntää niitä tulevinakin jouluina.
  • Ruokien alumiinivuoat- ja pakkaukset: Puhdistettuna metallinkeräykseen. Nyrkkisääntönä riittävästä puhtaudesta on, että pakkauksessa ei ole merkittävästi ruokajäämiä ja voisit säilyttää sitä kotona sisätiloissa noin viikon ilman että pakkaus alkaisi haista tai homehtua.
  • Tinat: Vuodesta 2018 lähtien tinoissa ei ole enää ollut lyijyä, eli uudehkot tinat kuuluvat metallikeräykseen. Vanhemmat tinat kuuluvat vaaralliseen jätteeseen.

Voit tarkistaa lajitteluohjeen myös verkkosivuiltamme: jateopas.fi