Kuumavesikanisterit ja eriste kompostoijan apuna pakkasilla

8.1.2024

Talven pakkaset ja lämpötilan aleneminen vaikuttavat myös kompostorin toimintaan. Kompostoitumisprosessi hidastuu talven edetessä ja saattaa jopa lakata kokonaan. Tällöin puhutaan kompostin jäätymisestä.

Jäätynyttä kompostia voi yrittää kesken talven sulattaa esimerkiksi laittamalla kompostoriin kuumalla vedellä täytettyjä vesikanistereita hetkelliseksi lisälämmöksi. Joskus sulattaminen onnistuu ja kompostoitumisprosessi lähtee uudelleen käyntiin.

Jos näin ei käy, biojätettä voi edelleen lisätä kompostoriin niin kauan kuin tilaa riittää. Jäätynyttä kompostoria täytettäessä tulee muistaa lisätä myös seosainetta aivan samoin kuin normaalin käytön aikana. Jäätynyt komposti herätellään keväällä toimintakuntoon esimerkiksi kuumalla vedellä.

Kannattaa muistaa, että kuumaa vettä kannattaa laittaa suoraan kompostoriin vasta sitten, kun pakkaskelit ovat loppuneet. Muuten jäätyminen tapahtuu helposti uudelleen.

Eristäminen auttaa välttämään ongelman

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen hoksauttaa, että tärkeintä olisi pyrkiä estämään jäätyminen ennalta.

Hyvä keino on välieristelevyn käyttö. Se kannattaa asettaa kovimmilla pakkasilla kompostorin sisälle kompostimassan päälle.

“Välieristelevy on mainio apu lämmön säilyttämisessä. Kun vielä muistetaan lumieristämisen niksit, saattaa Pohjois-Suomen oloissa kompostori hyrskyttää koko talvenkin”, Juntunen arvioi.

Jos välieristelevyä ei vielä ole, se leikataan sopimaan oman kompostorin täyttöluukusta sisään ja mahdollisimman hyvin kompostin pinnan peittäväksi. Eristelevy voi olla myös kaksiosainen, jos se helpottaa käyttöä.

Jäätymistä voi osittain ehkäistä myös niin, että biojätteen lisäämistä ja kompostorin kannen aukaisemista vähennetään talvella yhteen tai kahteen kertaan viikossa. Se estää lämpöä karkaamasta.

Varautuminen alkaa jo syksyllä

Talveen tulisi kuitenkin varautua jo syksyllä. Ensimmäinen etappi talveen varautumisessa on syksyn loppupuolella tarkistaa, että kompostorista on poistettu jälkikompostointikehikkoon se aines, joka on jo hajonnut ja joka turhaan vie kompostorin täyttötilavuutta.

“Siemeneksi jätetään jonkin verran kompostia ja viimeksi lisättyä biojätettä, jotta mikrobit jatkavat keskeytymättä työtään. Syksyllä kompostori siis ‘vajutetaan’ mahdollisimman tyhjäksi”, Juntunen neuvoo.