Turussa ja Oulussa kehitetään kiertotalouden tuotteille ja palveluille uudenlaista kauppapaikkaa

28.6.2021

Kuntien jätelaitokset Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) ja Kiertokaari Oy kehittävät kiertotalousmyymäläkonseptia juuri käynnistyneessä hankkeessa. Uudenlaista palvelualustaa luodaan yhteistyössä Turun ja Oulun seutukuntien yritysten kanssa.

Haluaisitko vierailla ostoskeskuksessa, jossa olisi tarjolla uudelleenkäyttöön kunnostettuja esineitä, jätemateriaaleista valmistettuja uusia tuotteita, yhteiskäyttöisiä ja vuokrattavia tuotteita sekä korjauspalveluja ja muita kestäviä valintoja mahdollistavia palveluja?

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Kiertokaari Oy kehittävät uudenlaista kiertotalousmyymäläkonseptia kesäkuussa alkaneessa 6Aika: Circhubs 2 -hankkeessa. Vuoden mittaisen hankkeen aikana jätelaitosten kanssa yhteisen pöydän ääreen istutetaan kiertotalouden mukaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä.

Jätelaitosten on tarkoitus luoda yritysten kanssa yhteistyössä kiertotalousmyymäläkonsepti: uudenlainen toiminta- ja palvelualusta, joka kannustaa kiertotalouden periaatteiden mukaisten palveluiden kehittämiseen. Konsepti tarjoaa yrityksille innovatiivisia ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia, tukee materiaalien uusiokäyttöä ja jalostusta sekä mahdollistaa tuotteiden kierrossa pysymisen mahdollisimman pitkään.

Idea uudenlaisesta myymäläkonseptista kypsyi aiemman, kiertotalouskeskuksia kehittävän hankkeen aikana, jolloin myös käytiin ottamassa oppia muissa eurooppalaisissa kohteissa. Vastikään alkanutta hanketta tehdään yhteistyössä, kummankin jätelaitosalueen vahvuuksia hyödyntäen.

– Oulun seudulla keskitymme sopivan liiketoimintamallin hahmottelemiseen. Hankkeessa esimerkiksi selvitetään, minkälaisilla sopimuksilla ja ehdoilla käytetystä materiaalista voidaan nykylainsäädännön puitteissa luoda markkinoille uusia myytäviä tuotteita. Pidämme erittäin tärkeänä asiakasnäkökulman tuomista mukaan suunnitteluun, erityisasiantuntija Mari Juntunen Kiertokaaresta kertoo.

 – Meillä Turun seudulla on jo pitkät perinteet yritysten kanssa tehtävästä verkostoyhteistyöstä. Topinpuiston kiertotalouskeskus on kumppaneilleen kiertotalouden mahdollistaja, alusta yhteishankkeille ja paikka kokeiluille.  Yhteisessä hankkeessa Kiertokaaren kanssa saamme nyt jaettua osaamista ja ideoita kahden kaupunkiseudun kesken, iloitsee hankkeen projektipäällikkönä toimiva tutkimus- ja kehitysvastaava Miia Jylhä LSJH:sta.

6Aika: CircHubs 2 -hankkeen osatoteuttajia ovat Lounais-Suomen Jätehuolto ja Kiertokaari. Hanke toteutetaan osana 6Aika-strategiaa ja hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), hanketoteuttajat sekä Suomen valtio.

www.circhubs.fi

kuvassa logot: CircHubs, 6Aika, Uudenmaan liitto, Euroopan Unioini/Euroopan aluekehitysrahasto ja Vipuvoimaa Eu:lta 2014-2020

Lisätiedot:

Miia Jylhä, LSJH

tutkimus- ja kehitysvastaava

puh. 020 728 2114

miia.jylha@lsjh.fi

Mari Juntunen, Kiertokaari

erityisasiantuntija

puh. 044 703 3977

mari.juntunen@kiertokaari.fi