Asuntomessurakentajat pääsevät lajittelemaan lähellä

12.6.2024

Kiertokaari pilotoi Hartaanselän Asuntomessujen pientalorakentajien kanssa itsepalvelujäteasemaa, joka mahdollistaa rakentamisen aikaisen jätteen lajittelun heti työmaan vieressä.

Pienjäteasemamallia on testattu pian kahden kuukauden ajan. Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen kertoo, että pientalorakentajat voivat tuoda rakentamisessa syntyneet jätekuormat messualueen asemalle helposti ja nopeasti.

Toiminta tukee myös Oulun kaupungin hiilineutraaliustavoitteita ja kestävien valintojen tekemistä rakennusprojektien aikana.

”Lähiaseman ansiosta myös ajot Ruskon jätekeskukseen vähentyvät, mikä pienentää osaltaan autoliikenteestä syntyviä päästöjä.”

Antero Kiljunen näyttää, miten qr-koodia näytetään jäteaseman puomilla päätteelle.
Hartaanselän Asuntomessualueen jäteasemalla toimii kätevä itsepalveluasiointi. “Kun rakentaja tekee ennakkoon ilmoituksen jätteiden tuonnista Kiertokaaren verkkosivuilla, hän saa QR-koodin, jonka avulla alueen puomi avautuu”, näyttää Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen.

Näppärää itsepalveluasiointia

Kuormia voi tuoda asemalle vuorokauden ympäri Kiertokaaren uuden IPA- eli itsepalvelukonseptin ansiosta.

”Aseman käyttäminen on suunniteltu mahdollisimman näppäräksi: asiakas täyttää ennakkoilmoittautumislomakkeen Kiertokaaren verkkosivuilla, maksaa maksullisten jätteiden jätemaksun etukäteen ja pääsee portista sisään näyttämällä QR-koodia”, Kiljunen kertoo.

Antero Kiljunen avaa Hartaanselän asuntomessualueen jäteaseman portin.
Asuntomessualueen rakentajien oman lähijäteaseman tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa lajittelua ja vähentää autoliikenteen päästöjä.

Rakentajien palaute on arvokasta

Messualueelta löytyvä itsepalveluasema on meneillään olevassa pilotointivaiheessa vain messurakentajien käytössä, ja sieltä löytyy lajittelupisteet yli kymmenelle materiaalille.

Asemalle voi tuoda niin lajittelematonta rakennusjätettä kuin lajiteltuna yleisimpiä rakentamisessa syntyviä jätteitä, kuten käsittelemätöntä puuta, metallia, eristevillaa, betonia ja tiiliä sekä puhdasta kipsilevyä.

”Alueella on jopa biojätteen keräys – näin esimerkiksi työmailla välipalaksi nautittujen hedelmien kuorista saadaan tuotettua uusiutuvaa ja paikallista biokaasua”, kertoo Antero Kiljunen.

Asiakasmäärät jäteasemalla ovat toistaiseksi olleet maltillisia. Kiljunen kuitenkin uskoo, että käyntien määrä kasvaa tulevaisuudessa pienjäteaseman toiminnan vakiintuessa.

Antero Kiljunen ja taiteilijan koristelema kontti.
Taiteilija Timo Tyynismaa on maalannut käyttökelpoiselle tavaralle tarkoitetun talteenottokontin kylkeen luontoaiheisen taideteoksen, Antero Kiljunen kertoo.

Talteenottokontti taideteos itsessään

Asuntomessualueen rakentamisessa on panostettu myös materiaalien uudelleenkäyttöön eli käyttökelpoisen tavaran kierrättämiseen uusille käyttäjille. Pienjäteasemalta löytyy tätä varten kontti, johon messurakentajat voivat jättää uudelleenkäyttöön sopivaa tavaraa Kiertokaaren henkilökunnan ollessa paikalla.

Tavarat toimitetaan myyntiin Kiertokaaren kierrätysmyymälöihin.

“Kierrätyskontti on jo itsessään nähtävyys, sillä taiteilija Timo Tyynismaa on maalannut sen kylkeen upean luontoaiheisen taideteoksen”, Kiljunen hoksauttaa.