Kasvualustatuotannon pilotteja Kiertokaarella

24.10.2024

Lokakuussa Kiertokaarella alkoi kasvualustan ja mullantuotannon kehittäminen eli tuttavallisemmin KaMu-hanke. Hankkeessa pilotoidaan fermentointikompostointia sekä biohiilen valmistusta kasvualustatuotannon parantamiseksi. Raaka-aineina käytetään jätevesilietepohjaista mädätysjäännöstä ja muita biopohjaisia jätejakeita, kuten haravointijätettä.

Molemmat pilotit tähtäävät kasvualustatuotannon nopeuttamiseen ja tehostamiseen. Tällä hetkellä esimerkiksi vastaanotettu haravointijäte – käytännössä lehtiä ja pieniä risuja  –  käsitellään paljon tilaa ja aikaa vievässä aumakompostoinnissa, josta valmista kompostia saadaan noin vuoden kuluessa. Lisäämällä kivennäisaineita, turvetta ja kalkkia se jalostetaan kasvualustaksi, jota toimitetaan tällä hetkellä viherrakentamiseen.

Fermentoinnin pilotissa kokeillaan kompostoinnin nopeuttamista teollisen kompostorin kaltaisella fermentointilaitteella. Kun raaka-aineisiin lisätään mikrobeja ja seosta lämmitetään, valmista kompostia on mahdollista saada jopa vuorokaudessa. Hankkeessa testataan erilaisia raaka-aineseoksia ja seurataan kompostoitumisprosessia, tavoitteena tuottaa korkealaatuista, kypsää kompostia nopeasti.

Toinen pilotti selvittää, miten raaka-aineista voidaan tehdä biohiiltä pyrolysoinnilla eli kuumentamalla niitä hapettomassa tilassa. Biohiilellä olisi mahdollista mm. parantaa aumakompostointia, koska se tasaa kosteutta ja tarjoaa myös kompostin mikrobeille hyvät olosuhteet. Pyrolysointia varten valitaan yhteistyökumppani, jonka kanssa biohiilestä valmistetaan koe-eriä. Odotuksissa on puhdasta biohiiltä, joka ei ole liian kuivaa tai tiivistä.

Ympäristöministeriön rahoittama KaMu-hanke on osa ravinteiden kierrätykseen liittyvää AHTI-ohjelmaa, jonka tavoitteena on vesien ja meren tilan parantaminen. Hanke kestää 31.10.2025 saakka.