Kiertokaaren järjestämät hyötyjätekuljetukset alkamassa syyskuussa – mitä asiakkaiden tulee tietää?

29.8.2023

Kiertokaaren ajoja ajava jäteauto, jossa kyljessä teippaus: Kaikelle on kiertokaari.

Sivua on päivitetty 16.1.2024. Taamarajauskartan linkki päivitetty.

Kiertokaaren järjestämät hyötyjätteiden kuljetukset käynnistyvät Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella ja Oulussa maanantaina 4.9.2023. Hyötyjätteitä ovat biojäte, lasi-, kartonki- ja muovipakkaukset sekä pienmetalli. Kiertokaaren järjestämät kuljetukset ovat jo alkaneet Raahessa ja Siikajoella.

Kuljetusjärjestelmämuutos perustuu jätelakiin, joka siirtää vastuun hyötyjätteiden keräyksestä kunnalle.

1. Kuka jatkossa tyhjentää jäteastioita?

Sekajätteen ja paperin keräysastioiden tyhjennyksiin ei tule muutoksia. Kiertokaari on sen sijaan kilpailuttanut keskitetysti omistajakuntiensa hyötyjätteiden kuljetukset, ja osalla alueista jäteurakoitsija vaihtuu.

Kiinteistön biojäteastian, lasin-, metallin-, kartongin- tai muovipakkausten keräysastian voi siis jatkossa tyhjentää eri jäteurakoitsija kuin aikaisemmin. Eri urakka-alueiden urakoitsijat on listattu postinumeroittain täällä.

2. Kenen kanssa sopimus hyötyjäteastioiden tyhjennyksistä tehdään?

Uudet hyötyjätteiden kuljetussopimukset tehdään Kiertokaaren kanssa ottamalla yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun: toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15.

3. Kuka laskuttaa ja mistä saan tietooni hyötyjäteastioiden tyhjennyshinnat?

Kiertokaari laskuttaa ja hoitaa kaikki hyötyjäteastioiden tyhjennyksiin liittyvät palvelut. Kunkin kunnan jätehuoltoviranomainen on vahvistanut hyötyjäteastioiden tyhjennyshinnat jätetaksassa. Voit tarkastella hintoja täällä.

4. Mitä teen, jos kiinteistöllä on ylitäyttyneitä roska-astioita?

Jos kyseessä on biojäte-, lasi-, kartonki-, metalli- tai muoviastia, ilmoita siitä mahdollisimman pian Kiertokaaren asiakaspalveluun: p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15. Selvitämme, mistä tilanne johtuu. Voit myös lähettää viestin osoitteeseen toimisto(at)kiertokaari.fi.

5. Mitä taloyhtiön tulee erityisesti tietää?

Taloyhtiössä on tärkeää varmistaa, että Kiertokaarella on hallussaan avain lukittuihin jätetiloihin ja jäteastioita päästään tyhjentämään.

Hailuodon, Iin, Kempeleen, Lumijoen, Pudasjärven ja Oulun jätehuoltomääräysten mukaan taloyhtiöiden tulee asentaa lukittuihin jätetiloihin kaksoislukko. Sen toista, sähköistä lukkopesää käyttää jätteenkuljettaja. Lukitsemattomiin tiloihin kaksoislukkoa ei tarvitse asentaa.

Jos asia ei ole vielä kunnossa, taloyhtiön tulee ensi tilassa tilata sähköinen lukko ja sen jälkeen ottaa pikaisesti yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun. Siten jätetilaan pääsy saadaan järjestettyä siirtymäaikana. Lue lisää kaksoislukkojärjestelmän eduista.

Urakoiden alkaessa hyötyjäteastioiden tyhjennyspäivät ja -rytmit saattavat vaihtua. Taloyhtiöissä tulee kuitenkin reagoida nopeasti, jos biojäte- tai pakkausjäteastiat alkavat täyttyä yli tai kuljetuksissa ilmenee muita ongelmia. Asiasta tulee ilmoittaa joko isännöitsijälle tai suoraan Kiertokaaren asiakaspalveluun.

Isännöitsijöiden kannattaa myös pyytää tunnukset Kiertokaaren sähköiseen asiointiin asiakaspalvelustamme. Sähköisessä asioinnissa isännöitsijät voivat tarkastella kohteidensa jäteastiatietoja, tilata uusia hyötyjäteastioita sekä uusia tyhjennyksiä.

6. Mitä pientaloasukkaiden tulee erityisesti tietää?

Jos sinulla on jo kotonasi hyötyjätekeräys (biojäte- tai lasi-, kartonki-, metalli- tai muovinkeräysastia), täytä ensisijaisesti ilmoitus bio- ja pakkausjätteiden keräyksestä. Yhteydenotolla varmistat, että palveluun ei tule katkoksia. Kuljetukset siirtyvät porrastetusti Kiertokaaren vastuulle. Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun sähköpostilla tai puhelimitse toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15.

Jos haluat tilata uuden bio- tai pakkausjäteastian, tilaa se Kiertokaarelta joko asiakaspalvelussa tai Webropol-lomakkeella.

Biojätteen lajittelu tulee pakolliseksi taajama-alueella Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä. Omakotitaloasukkaiden on tilattava biojätteelle oma tai naapurien kanssa yhteinen keräysastia tai vaihtoehtoisesti kompostoitava biojäte viimeistään 19.7.2024 alkaen. Tarkasta kartasta, kuuluuko kiinteistösi jätehuoltomääräyksissä tarkoitetulle taajama-alueelle. Jätehuoltomääräyksissä on myös karttakuvat taajamarajauksista liitteenä sivuilla 31-42.

Kompostoinnista tehdään ilmoitus kiinteistön sijaintikunnan jätehuoltoviranomaiselle.

Pakkausjätteiden keräys omakotitalokiinteistöllä ei ole pakollista.

Urakoiden alkaessa hyötyjäteastioiden tyhjennyspäivät ja -rytmit saattavat vaihtua.

Raahe

Biojäte on lajiteltava keskustaajamassa sijaitsevissa alle 4 huoneiston kiinteistöissä 1.9.2023 alkaen (kompostointi tai erilliskeräys). Alle 4 huoneiston kiinteistöjen lajitteluvelvoite laajenee tietyille keskustaajaman lähialueille 19.7.2024, ks. karttaliite Raahen kaupungin verkkosivuilla.

7. Mitä jätteitä kiinteistöllä tulee kierrättää?

Lajitteluvelvoitteita ohjaavat jätelaki sekä paikalliset jätehuoltomääräykset, jotka kunnan jätehuoltoviranomainen vahvistaa. Katso täältä asuinkuntasi lajitteluvelvoitteet.

8. Mistä saan lisätietoa?

Lisätietoa saat Kiertokaaren asiakaspalvelusta toimisto(at)kiertokaari.fi, p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15.