Näin lajittelet jouluna

21.12.2023

lahjapaperia ja narua.

Tässä tiivis kertaus joulun ajan parhaista lajitteluvinkeistä ja vinkkejä kestävään jouluun.

Vältä jätteen syntymistä

  • Vältä turhan tavaran ostamista. Suosittelemme aineettomia lahjoja. Muista, että hyväkuntoinen käytetty tavara on yhtä hyvä lahja kuin uusi.
  • Jotta lahjakääreistä ei syntyisi roskavuorta, valitse paketointiin uudelleenkäytettäviä lahjakasseja ja -laatikoita tai kääräise lahja vaikkapa sanomalehteen. Lahjapaperia ei voi laittaa paperinkeräykseen, koska se sisältää niin paljon painoväriä. Voimapaperit voi sen sijaan lajitella kartonginkeräykseen. Säästä hyväkuntoiset narut ja paperit ensi vuodelle.
  • Kun suunnittelet tarkasti joulupöydän herkkujen määrän, vältät turhaa ruokahävikkiä. Kinkun, laatikoiden ja kalan rippeet kannattaa käyttää uusiin ruokiin eikä heittää roskiin. Hyviä vinkkejä hävikin estämiseen saa esimerkiksi Saa Syödä! – Näin vähennät ruokahävikkiä (saasyoda.fi) -sivustolta.

Mihin joulukuusi?

  • Joulukuusien hävittäminen on pääsääntöisesti kotien omalla vastuulla. Taloyhtiöt voivat sopia kuusten yhteiskeräyksestä. Ethän jätä joulukuusta taloyhtiön jätekatokseen, ellei yhteiskeräyksestä ole sovittu. Kiertokaari ottaa maksutta vastaan isot määrät taloyhtiöiden joulukuusia Ruskon jätekeskuksen puutarhajätealueelle Ouluun.
  • Joulukuusen voi tuoda myös itse Oivapisteelle Ruskon jätekeskukseen. Otamme vastaan sekä luonnonkuuset että pääosin metalliset tekokuuset. Jos kuusessa on kiinteät valot, tuo se Oivapisteen sähkölaitekeräykseen.

Lajittelun ABC

  • Kinkun tai muun jouluherkun paistinrasva: Jäähdytettynä kartonkitölkissä tai muovipullossa biojätteeseen tai Ruskon jätekeskuksen Oivapisteelle. Myös Kinkkutemppu-keräykseen voi viedä paistinrasvaa kartonkisessa tölkissä. Paistinrasva ei kuulu viemäriin, sillä se aiheuttaa siellä tukoksia.
  • Rikkinäiset joulukoristeet: Hajonneet joulupallot sekä muut joulukoristeet ovat tavallista sekajätettä. Lasiset esineet eivät kuulu lasinkeräykseen, vain pakkaukset.
  • Jouluvalot: Kaikenlaiset jouluvalot kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen: sähköjohdolliset ja paristolla varustetut. Muistathan kuitenkin poistaa paristot ennen kuin tuot valon tai led-kynttilän SER-keräykseen, ja viedä paristot navat teipattuina omaan keräyspisteeseensä.
  • Kynttilät: Lämpökynttilöiden metalliset kuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Pienet steariinijäämät eivät haittaa. Tavalliset steariinikynttilät ovat sekajätettä. Muoviset ja lasiset hautakynttilät ovat myös sekajätettä, mutta metallisen kannen voi laittaa metallinkeräykseen.
  • Konvehtirasiat: Konvehtirasian kartonkinen pakkaus sekä kerrosten välissä oleva ”paperipehmuste” kuuluvat kartonginkeräykseen. Konvehtien alla olevan muovisen alustan sekä rasian ympärillä olevan muovikääreen voi panna muovipakkausten keräykseen.
  • Karkkipaperit: Tee rutistustesti. Jos karkkipaperi pysyy rutussa rytistämisen jälkeen, sen voi panna metallinkeräykseen. Jos se oikenee, se on muovia ja kuuluu muovinkeräykseen.
  • Lahjapaperit ja -narut: Tavalliset värikkäät paperit sekä lahjanarut kuuluvat kodin sekajätteeseen.
  • Ruokien alumiinivuoat- ja pakkaukset: Enimmät ruokajäämät poistettuina metallinkeräykseen. Nyrkkisääntönä riittävästä puhtaudesta on, että pakkauksessa ei ole merkittävästi ruokajäämiä ja voisit säilyttää sitä kotona sisätiloissa muutaman päivän ajan ilman että pakkaus alkaisi haista tai homehtua.

Voit tarkistaa lajitteluohjeen myös verkkosivuiltamme: lajitteluopas.fi

Lajitteluneuvontamme auttaa arkipäivisin: neuvonta(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 kello 8-16.