Lajitteluvinkit ja ohjeet taloyhtiöille

Tervetuloa isännöitsijöiden sivuille! Tälle sivulle olemme koonneet materiaaleja isännöitsijöille avuksi taloyhtiöiden jätehuollon edistämiseen ja asukasviestintään. Täältä löydät ajankohtaisia vinkkejä jaettavaksi esimerkiksi taloyhtiösi infotaululle tai uutiskirjeisiin.



Vinkkilistat

Hyötyjäteastiat liian täynnä?

  1. Tarkista, onko kuljettajalla pääsy jätepisteelle. Jos jätetila on lukittu, siinä tulee olla jätehuoltomääräysten mukainen kaksoislukko tai putkilukko jätteenkuljetusta varten (koskee Oulua, Kempelettä, Lumijokea, Hailuotoa ja Iitä). Lukitsemattomia jätetiloja ei tarvitse lukita.
  2. Tarkista sähköisestä asioinnista tai Kiertokaaren asiakaspalvelusta (p. 08 5584 0020 ma–pe 8–15 tai toimisto(at)kiertokaari.fi), että astioiden ja taloyhtiön tiedot löytyvät ja ovat oikein. Ilmoita puuttuvat tiedot ja pyydä astioiden tyhjennys. Säädä tarvittaessa tyhjennysväliä.
  3. Muistathan ilmoittaa myös porteista, puomeista ja koodeista.Muista ilmoittaa, jos jätepisteelle pääsy poikkeaa normaalista, eli kohteessa on esimerkiksi matala porttikongi tai kapea ajoväylä.

Vinkkilista aloittelevalle lajittelijalle

  1. Vie vaaralliset jätteet aina niiden keräyspisteisiin. Ruskon jätekeskukseen voit viedä kaikki kotien tyypilliset vaaralliset jätteet. Muista myös teipata paristojen navat.
  2. Muovin, kartongin ja lasinkeräykseen kuuluvat ainoastaan niistä valmistetut puhtaat pakkaukset. Pienmetalliin voit laittaa sekä metallisia pakkauksia että metalliesineitä.
  3. Biojätteen voi joko kerätä biojäteastiaan tai kompostoida kotona. Voit pakata biojätteen esimerkiksi sanomalehteen, muovipussiin, biohajoavaan pussiin tai paperipussiin.
  4. Laita polttokelpoiseen jätteeseen vain ne kotona syntyvät jätteet, joita ei pystytä kierrättämään.
  5. Kaikki paristoilla tai sähköllä toimivat laitteet lajitellaan sähkölaiteromuun kokonaisina. Ne voi viedä ilmaiseksi jäteasemille tai kauppojen keräyspisteisiin.
  6. Katso kaikki lajitteluohjeet Lajittelu ja kierrätys -sivulta.

Biojätteiden lajittelun vinkkilista

Biojätteeseen kuuluvat:

  1. ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  2. hedelmien, juuresten ja kananmunien kuoret
  3. pienet (esim. linnun) luut ja perkeet
  4. jähmettynyt paisto- tai kinkkurasva pakattuna esim. suljettuun maitopurkkiin
  5. käytetty ruokaöljy muovipullossa
  6. kahvin- ja teenporot
  7. talouspaperit ja paperiset lautasliinat
  8. kuihtuneet kukat ja vähän huonekasvien multaa
  9. kotieläinten häkkien siivousjätteet ja pieni määrä biologisesti hajoavaa kissanhiekkaa.

Biojätteen voi pakata esimerkiksi sanomalehteen, paperipussiin, biohajoavaan pussiin tai ihan vaikka muovipussiin.

Biojätteestä valmistetaan esimerkiksi biokaasua autojen polttoaineeksi ja energiaa teollisuuden käyttöön.


Hei isännöitsijä, onko lajittelussa haasteita?

Täältä voit tilata taloyhtiön jätepisteeseen lajittelua helpottavan opastekyltin ja tarrat jäteastioihin. Myös tarroissa on jätelajikohtaiset lajitteluohjeet.

Tilatut tarrat ja kyltit voi noutaa Ruskon jätekeskuksesta. Tarvittaessa voimme myös toimittaa niitä kiinteistölle. Taloyhtiö vastaa itse kyltin kiinnittämisestä haluamaansa paikkaan. Jäteastiatarrat voimme halutessanne liimata paikalleen toimituksen yhteydessä. Tarrat on tarkoitettu pinta-astioihin, jotka ovat elinkaaripalvelun piirissä.

Lajittelutaulu

Muista asennuttaa taloyhtiön jätekatokseen kaksoislukko

Kiertokaari muistuttaa taloyhtiötä hankkimaan jätekatokseen kaksoislukkojärjestelmän. Lukkojärjestelmän asennuttamisen määräaika on ollut kesäkuun lopussa. Lukon voi silti vielä asennuttaa ennen hyötyjätteiden kuljetusurakoiden alkamista 4. syyskuuta Oulussa ja sen lähialueen viidessä kunnassa (Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki ja Pudasjärvi).

Mikäli taloyhtiön jätekatoksessa ei ole määräysten mukaista lukkoa, taloyhtiöltä peritään lisämaksu jokaista tyhjennyskertaa kohden, joka on 8,68 euroa / kerta (sisältää alv 24 %). Jos kyseessä on avoin jätetila, lukkoa ei tarvitse asentaa.

Taloyhtiö tilaa lukon asennuksen uutta avainjärjestelmää varten valtuutetulta lukkoliikkeeltä, joka myy iLOQ- tai Abloy-lukostoja. Jos taloyhtiöllä herää kysymyksiä kaksoislukkojärjestelmästä tai sen hankkimisessa, neuvoja ja lisätietoja voi kysyä Kiertokaarelta.

Lue lisää kaksoislukkojärjestelmän hankkimisesta täältä.

Katso tästä, miten kaksoislukko toimii (linkki vie sinut Kiertokaaren Instagram-sivulle).

Kaksoislukkojärjestelmän asennus ei vaikuta kiinteistön asukkaisiin, sillä he pääsevät jätetilaan edelleen entisillä avaimilla.



Lisätietoja

Kiertotalousasiantuntija Terhi Romakkaniemi

p. 040 658 1933

etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi