Alumiinista kantta laitetaan keräysastiaan.

Lajitteluvinkit ja ohjeet taloyhtiöille

Tervetuloa isännöitsijöiden sivuille! Tälle sivulle olemme koonneet materiaaleja isännöitsijöille avuksi taloyhtiöiden jätehuollon edistämiseen ja asukasviestintään. Täältä löydät ajankohtaisia vinkkejä jaettavaksi esimerkiksi taloyhtiösi infotaululle tai uutiskirjeisiin.

Perustietoa taloyhtiöiden jätehuollon järjestämisestä Kiertokaaren omistajakunnissa löydät omalta sivultaan.

Monikieliset lajitteluohjeet

Katso lajitteluohjeiden kieliversiot täältä.

Lajitteluohjeita on saatavilla tällä hetkellä näillä kielillä:

  • suomi–englanti
  • suomi–ruotsi
  • suomi–venäjä
  • suomi–ukraina
  • suomi–persia
  • suomi–somali
  • suomi–kurdi-soran
  • suomi–arabia.
Isännöitsijäkirjeet ja muut tulostettavat aineistot

Isännöitsijä, lataa tästä tilanteeseesi sopiva pohja lähetettäväksi asukkaille joko kirjeenä, rappulappuna tai sähköisesti.

Aineistot eivät ole EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Koteihin, jätepisteelle tai ilmoitustaululle sopivaa ohjeistusta tulostettavaksi

Tilaa lajittelukyltti jätepisteelle

Voit tilata taloyhtiön jätepisteelle lajittelua helpottavan opastekyltin. Taloyhtiö vastaa itse kyltin kiinnittämisestä haluamaansa paikkaan.

Tarrat ja kyltti kuuluvat astioiden elinkaaripalveluun.

Tilaa lajitteluun opastava kyltti

Lajittelutaulu

Kuukauden lajitteluvinkki

Näin lajittelet jouluna

Kinkun paistinrasva: Jäähdytettynä suljetussa kartonkitölkissä tai muovipullossa biojätteeseen.

Rikkinäiset joulukoristeet: Hajonneet joulupallot sekä muut joulukoristeet ovat sekajätettä.

Jouluvalot: Kaikenlaiset jouluvalot kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Poista mahdolliset paristot ja vie ne navat teipattuna keräyspisteeseen.

Kynttilät: Metalliset kuoret voi panna metallinkeräykseen. Pienet steariinijäämät eivät haittaa. Tavalliset steariinikynttilät ovat sekajätettä.

Konvehtirasiat: Rasia ja kerrosten välissä oleva pehmuke kartonginkeräykseen, muovinen osa muovinkeräykseen. Muista litistää kartongit!

Jouluruokia sisältävät laatikot: Alumiiniset vuoat metallinkeräykseen enimmät ruokajäämät poistettuina. Kansi kartonginkeräykseen.

Lahjapaperit ja -narut: Tavalliset värikkäät paperit sekä lahjanarut kuuluvat sekajätteeseen. Ruskea voimapaperi käy kartonginkeräykseen.

Joulukuuset: Kaikki joulukuuset voi tuoda veloituksetta Ruskon jätekeskukseen. Isot määrät taloyhtiöiden joulukuusia kerätään puutarhajätealueelle. Yksittäiset kuuset voi tuoda Oivapisteen keräyslavalle. Myös tekokuuset kerätään Oivapisteen metallinkeräyslavalle.

Aikaisemmat lajitteluvinkit

Tiesitkö, että biojätteen saa laittaa muovipussiin?

Tuntuuko biojätteen lajittelu sotkuiselta? Voit lajitella biojätteen kotona mihin tahansa kääreeseen. Kääre voi olla myös muovipussi, kuten kaupan hedelmäpussi. Sen ei tarvitse olla biohajoava.

Kääreet poistetaan murskaamalla ennen biojätteen mädätyskäsittelyä, joten materiaalilla ei ole merkitystä. Jos käytät paperipussia, silputtu kananmunankenno pussin pohjalla imee kosteutta ja auttaa pitämään astian siistinä.

Kodeista kerätystä biojätteestä tehdään biokaasua, joka on biokaasuautojen polttoainetta. Lisäksi sitä hyödynnetään lannoitteena ja mullan raaka-aineena. Kannattaa siis lajitella jokainen murunen hyötykäyttöön!

Muista litistää kartongit!

Muistathan aina pakata esimerkiksi muovi- ja mehupurkit sekä muut kartongit sisäkkäin ja taitella erilaiset laatikot mahdollisimman pieniksi. Litistämättömät kartonki- ja pahvipakkaukset vievät jäteastioissa paljon tilaa.

Yksi iso, taittelematon pahvilaatikko vie tilaa astiasta siten, että jäteastia täyttyy ennen aikojaan. Taloyhtiölle koituu kuluja ylimääräisestä astiatyhjennyksestä. Ethän myöskään jätä koskaan pahvilaatikoita tai muitakaan jätteitä jäteastioiden ulkopuolelle.

Lajittele vain lasipakkaukset lasinkeräykseen

Tiesitkö, että lasinkeräykseen ei saa laittaa juomalaseja tai muita lasisia esineitä? Lasinkeräykseen kuuluvat pelkät lasipakkaukset, kuten pullot ja purkit.

Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi juomalaseilla tai muilla lasiastioilla on usein erilainen sulamispiste kuin pakkauslasilla. Lisäksi kierrätyksen maksavat pakkausten tuottajayhdistykset.

Lajittele lasinkeräykseen tyhjät ja kuivat lasipurkit ja -pullot. Kaulusrenkaita tai etikettejä ei tarvitse poistaa. Jos esimerkiksi juomalasi menee rikki, sen voi lajitella kotona sekajätteeseen.

Lasin kierrättäminen on tärkeää, sillä se voi kiertää lähes loputtomasti. Lasi murskataan, sulatetaan ja raaka-aineesta tehdään uusia lasipakkauksia.

Lisätietoja

Lajitteluneuvonta

neuvonta(at)kiertokaari.fi
p. 08 5584 0020 (ark. 8-16)

Taloyhtiöiden lajittelumateriaalit

Viestinnän asiantuntija Sari Arffman
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi
p. 044 703 3960

Taloyhtiökäynnit, esim. jäteastiamitoituksen neuvonta

Kiertotalousasiantuntija Terhi Romakkaniemi
etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi
p. 040 658 1933