Onhan taloyhtiönne lukitussa jätetilassa jo kaksoislukko?

6.6.2023

Toinen lukkopesä on entiseen tapaan asukkaiden käytössä, jätteenkuljettaja käyttää alapuolella olevaa sähköistä lukkoa.

Kiertokaari muistuttaa taloyhtiöitä kaksoislukon asentamisesta lukittuihin jätetiloihin mahdollisimman pian.

Taloyhtiöiden jätteenkuljetusten avaintenhallinta siirtyy Kiertokaaren vastuulle Oulussa ja sen lähialueilla kuudessa kunnassa. Lukituissa jätetiloissa on jatkossa kaksoislukkojärjestelmä. Kiertokaari ryhtyy hallinnoimaan jätteenkuljetusyritysten käyttöön tulevaa sähköistä avainjärjestelmää ja niin sanottuja jätehuoltoavaimia. Jätehuoltoavaimeen sopivia lukostoja saa iLOQ- ja Abloy-lukostoja myyviltä lukkoliikkeiltä.

Muutos koskee seudullisen jätehuoltojaoston toimialueella sijaitsevia taloyhtiöitä Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä. Järjestelmän käyttöönottoa lukituissa jätetiloissa edellytetään kuntien jätehuoltomääräyksissä. Jos jätetila ei ole lukittu, kaksoislukkoa ei tarvitse asentaa.

Lukon puuttumisesta seuraa lisämaksu

Jos jätteenkuljettaja ei pääse jätetilaan, koska käytössä ei ole jätehuoltomääräysten mukaista lukkoa, taloyhtiöltä peritään jokaista tyhjennyskertaa kohden lisämaksu 8,68 euroa / kerta (sisältää alv 24 %). Kiertokaari huolehtii asianmukaiset avaimet alueella toimivalle kuljetusurakoitsijalle.

Lukon puuttuminen aiheuttaa ongelmia siinä vaiheessa, kun bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Kiertokaaren vastuulle 4.9.2023 suurimmassa osassa Kiertokaaren toimialuetta. Astiat voivat jäädä tyhjentämättä, jos avain puuttuu kuljetusurakoitsijalta.

Isännöitsijöiden kannattaa muutenkin tarkistaa isännöimiensä kohteidensa jäteastiatiedot ennen syyskuuta ottamalla yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun, toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma-pe 8-15. Lue lisää taloyhtiön omalta sivulta.

Asukkaat käyttävät entisiä avaimia

Taloyhtiöt tilaavat itse lukon asennuksen valtuutetuilta lukkoliikkeiltä, jotka myyvät iLOQ- tai Abloy-lukostoja. Taloyhtiöt vastaavat lukon asennuksen kustannuksista.

Kiinteistön asukkaat pääsevät jätetilaan edelleen entisillä avaimilla, ja jätteenkuljettaja käyttää toista lukkopesää. Taloyhtiöt voivat kysyä lisätietoa järjestelmästä ja sen asennuksesta suoraan iLOQ- ja Abloy-lukostoja myyviltä lukkoliikkeiltä.

Uusi järjestelmä helpottaa käytännön työtä jäteastioiden tyhjennyksessä. Jätehuoltoyritys pääsee jatkossa kaikkiin urakoimiinsa jätetiloihin korkeintaan kahdella eri avaimella.

Näin uusi avainjärjestelmä toimii

  • Taloyhtiö tilaa lukon asennuksen uutta avainjärjestelmää varten valtuutetulta lukkoliikkeeltä, joka myy iLOQ- tai Abloy-lukostoja.
  • Lukkoliike ilmoittaa Kiertokaarelle, että lukon asennus on tehty.
  • Kiertokaari ilmoittaa jätehuoltorekisterissä oleville jätehuoltoyrityksille lukon asennuksesta. Jätehuoltoyritykset noutavat avaimet tarvitsemiinsa kohteisiin Kiertokaaren Ruskon toimipisteestä Oulusta.
  • Avainjärjestelmä toimii joko mobiilipäätteellä, mekaanisesti avainlätkällä tai avaimella.
  • Entiset avaimet eivät poistu kiinteistön asukkaiden käytöstä. Ne käyvät edelleen jätetilaan kaksoislukkojärjestelmän ansiosta.
  • Uuden lukon asennuksen jälkeen jäteurakoitsija palauttaa aiemmin kuittaamansa avaimen takaisin taloyhtiölle.

Voit lukea lisää kaksoislukkojärjestelmän hyödyistä tästä artikkelista.

Lisätietoja:

Logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä

etunimi.sukunimi@kiertokaari.fi

p. 044 703 3974