Tähteitä on kautta aikojen käytetty osana uusia ruoka-annoksia. Kuuluisin tähderuoka lienee Runebergintorttu, jonka leivontaan alun perin käytettiin keksinmurusia ja sitä mitä leivontahetkellä sattui olemaan kaapissa.
Kiertokaari haluaa kannustaa toimialueensa asukkaita hyödyntämään elintarvikkeet tehokkaasti, sillä mitä vähemmän biojätettä syntyy, sitä taloudellisemmin kodeissa syödään. Tähderuokareseptejä kerättiin kilpailussa, jossa palkintona oli sadan euron lahjakortti ravintola Food & Lounge Tubaan Oulussa.
Reseptikilpailun voittajat
Kiertokaaren ja ravintola Tuban henkilöstöstä koostunut asiantunteva raati valitsi kaksi ehdotusta jaetulle ensimmäiselle sijalle. Saara Holappa ja Henna Paakki saivat molemmat 50 euron arvoisen lahjakortin Food & Lounge Tubaan. Voittajien nimet julkaistiin alkukesästä Ruskon jätekeskuksessa järjestetyssä Jätteiden yössä, ja Holapalle ja Paakille ilmoitettiin voitosta myös henkilökohtaisesti.
Voittajien reseptit
Lihakeiton tähteistä sosekeitto
Resepti: Henna Paakki
Tähteeksi jäänyttä lihakeittoa (ilman lihaa, sis. perunoita, porkkanoita)
Jääkaapissa nahistunut puolikas kesäkurpitsa
Yksi bataatti
Pala Koskenlaskija-juustoa
Sosekeiton päälle:
Pakasteesta löytynyt yksi kanafilee
Kurpitsansiemeniä
Auringonkukansiemeniä
Chilijauhetta
Sormisuolaa
Lisää lihakeiton tähteisiin paloiteltu bataatti ja pilkottu kesäkurpitsa. Lisää tarvittaessa vettä, niin että kasvikset juuri peittyvät. Kun bataatti on pehmennyt, soseuta. Lisää mausteita tarpeen mukana.
Paista ja paloittele kanafilee. Paahda siemenet tilkassa oliiviöljyä, johon on lisätty ripaus chilijauhetta. Lopuksi lisää hieman sormisuolaa. Lisää kanapalat ja siemenet sosekeiton päälle. Herkullista ja täyttävää.
Appelsiini-banaanileipä
Resepti: Saara Holappa
Ylikypsyneiden banaanien ja appelsiinin kuorien hyödyntäminen
3 ylikypsää, pehmeää banaania
1 luomuappelsiinin kuori
3 dl speltti- tai vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl rypsiöljyä
1,5 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
(Maun mukaan siirappia tai muuta makeutusta.)
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Muusaa banaanit haarukalla kulhossa. Lisää öljy. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa, ja yhdistä sitten banaani-öljyseokseen. Hienonna appelsiinin kuori mieluisan kokoisiksi paloiksi ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Nostele taikina uunivuokaan ja koristele halutessasi kaurahiutaleilla tai hedelmänpaloilla tai molemmilla.
Paista 180 asteessa noin 20–30 minuuttia.
Vinkki: raakakaakaojauhe ja tummasuklaahiput toimivat leivässä paremmin kuin hyvin!
Leipä on makea ilman lisättyä sokeria.