Uuden vuoden lupauksista

19.1.2017

Vuoden 2015 lopussa kampaajani kysyi minulta, olenko tehnyt mitään uuden vuoden lupauksia? Häkellyin, koska en ollut suunnitellut mitään lupaavani. Hän puolestaan kertoi, että aikoi aloittaa biojätteen lajittelun kotona vuoden 2016 alussa. Ilahduin tietysti salaa ja mietiskelin, ettei hän taida tietää työpaikkaani. Keskustelimme hetken tuosta lupauksesta ja siirryimme toisiin aiheisiin aika pian.

Tapasimme uudestaan muutaman kuukauden kuluttua. Vuosi oli jo tuolloin vaihtunut ja tietysti tiedustelin tämän mainion lupauksen käytännön toteutuksesta, olenhan alalla töissä. Sain kuulla, että kaikki oli mennyt kivuttomasti. Keittiöön oli helposti löytynyt paikka erilliselle pienelle biojäteastialle ja perheen muutkin jäsenet olivat ottaneet uuden jätelajin luontevasti käyttöön. Tiedustelin tietysti monenlaista ja sain kuulla positiivisena huomiona, että varsinainen sekajäteastia keittiössä ei enää haissut, kun biojäte oli otettu sieltä seasta omaan astiaan eikä se biojäteastiakaan ollut haissut.

Merkittävää tässä yhden perheen päätöksessä on se, että otettiin käyttöön taloyhtiön pihalta se viimeinenkin lajitteluastia. Tähän mennessä kotona oli jo lajiteltu lasi, metalli, kartonki ja paperi pois sekajätteestä, mutta vihonviimeinen biojäte oli jäänyt jostain syystä lajittelematta. Kenties oli pelätty hajua, jota ei sitten ollutkaan. Kenties oli pelätty suurta vaivaa, jota ei sitten ollutkaan. Kenties huomattiin, ettei biojätteen keräykseen tarvitse olla juuri keittiöfirman viimeisintä jätevaunuratkaisua, vaan voitiin ottaa käyttöön joku ihan tavallinen astia, johon biojäte keittiössä kerättiin.

Taloyhtiön pihalla olevia hyötyjätteiden keräysastioita toivotaan käytettävän mahdollisimman kattavasti. Oulussa tehdyn tutkimuksen mukaan polttokelpoisen jätteen joukossa on vielä paljon biojätettä, joka toki palaa, mutta joka voitaisiin käyttää hyödyksi paljon monipuolisemmin sekä lannoiteaineena että energiantuotannossa. Taloyhtiöistä kerätyn sekajätteen joukossa oli tutkimuksen mukaan lähes yhtä paljon biojätettä verrattuna sellaisiin sekajätekuormiin, jotka oli kerätty omakotialueelta, jossa kattavaa lajittelumahdollisuutta ei ollut. Parantamisen varaa on, paljon.

Kerros- ja rivitaloissa jätteen lajittelu on tehty helpoksi. Kotipihassa on laaja kirjo lajitteluastioita ja jätettä voi viedä keräykseen kotoa lähtiessä tai vaikka asiasta tehden kipaisemalla, matka kun ei sinänsä kuormita. Jätteen lajittelu on myös kustannuskysymys. Hyötyjätteet ovat hinnaltaan polttokelpoista sekajätettä edullisempia, joten taloyhtiön kokonaislasku jätehuollosta pienenee, mikäli lajitellun hyötyjätteen määrä saadaan kasvamaan.

Vuosi on nyt kulunut ja olen omalta osaltani ryhdistäytynyt lupausten antamisessa. Kampaajani lajittelee biojätteen edelleen eikä näe mahdollisena paluuta entiseen.

Mari Juntunen
jätehuoltoneuvoja, Oulun Jätehuolto Oy

Kommentit sähköpostilla mari.juntunen@kiertokaari.fi.