Hyötyjätekuljetusten vastuu siirtymässä Kiertokaarelle – taloyhtiöiden hyvä varmistaa jäteastiatietonsa

4.8.2023

Taloyhtiöissä kannattaa nyt olla valppaana jäteasioissa. Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella ja Oulussa vastuu hyötyjätteiden kuljetuksista siirtyy jätelain nojalla kuntaomisteiselle jätehuoltoyhtiölle eli Kiertokaari Oy:lle 4.9.2023.

Raahessa ja Siikajoella Kiertokaaren hyötyjätekuljetukset ovat jo alkaneet heinäkuun 2023 alusta lähtien. Hyötyjätteitä ovat biojäte sekä pakkausjätteet eli lasi, metalli, kartonki ja muovi.

Tiedot voi tarkistaa sähköisesti

Isännöitsijä, varmista, että Kiertokaarella on oikeat hyötyjäteastioiden tyhjennystiedot kaikista vähintään 4 huoneiston taloyhtiöistä. Näin ehkäistään sitä, että astioita jää tyhjentämättä kuljetusmuutosten astuessa voimaan.

Isännöitsijät voivat halutessaan itse tarkistaa Kiertokaarelta omien kohteidensa kuljetuksia koskevat tiedot sähköisessä asioinnissa. Tunnukset sähköistä asiointia varten saa Kiertokaaren asiakaspalvelusta toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma–pe 8–15. Lue sähköisen asioinnin ohje.

Raahessa taloyhtiön vastuulla on toimittaa lukitun jätetilan avain kuljetusurakoitsijana toimivalle L&T Ympäristöpalvelut Oy:lle, jotta se pääsee tyhjentämään jäteastioita.

Lukittuihin jätetiloihin kaksoislukko Oulun alueella

Taloyhtiöiden lukittuihin jätetiloihin tulee Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Pudasjärvellä ja Oulussa asentaa jätehuoltomääräysten mukainen (23 §) kaksoislukko mahdollisimman pian. Kiertokaari hallinnoi jätteenkuljetusyritysten käyttöön tulevaa sähköistä avainjärjestelmää ja niin sanottuja jätehuoltoavaimia. Jätehuoltoavaimeen sopivia lukostoja saa iLOQ- ja Abloy-lukostoja myyviltä lukkoliikkeiltä.

Lue lisää kaksoislukkojärjestelmästä.

Hyötyjätteiden kuljetuksista suoraan yhteys Kiertokaareen

Kun kuljetusvastuu on siirtynyt Kiertokaarelle, Kiertokaari hoitaa keskitetysti hyötyjätteiden kuljetusten asiakaspalvelun, laskutuksen ja astiapalvelun. Siten asiakkaiden tulee näissä asioissa ottaa yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun toimisto(at)kiertokaari.fi tai p. 08 5584 0020 ma–pe 8–15.

Sekajätteen ja paperin kuljetusasioissa isännöitsijät ja asukkaat asioivat edelleen suoraan astioita tyhjentävän kuljetusyrityksen kanssa.

Elinkaarimaksu kattaa astiapalvelut

Asiakas maksaa jätehuoltopalvelusta Kiertokaarelle astian tyhjennysmaksun. Lisäksi Kiertokaari on lanseerannut uuden elinkaarimaksun, joka sisältää biojäteastian:

  • sisäsäkin
  • tarroituksen
  • jätehuoltomääräysten mukaiset astiapesut
  • mahdollisen astian vaihdon suurempaan tai pienempään tai uuden astian rikki menneen tilalle.

Erittelemällä elinkaarimaksun näkyväksi asiakkaalle Kiertokaari on halunnut tehdä jätetaksasta mahdollisimman läpinäkyvän: asiakas näkee, mistä asioista jätemaksu koostuu.

Biojätteen lajitteluvelvoitteessa kuntakohtaista vaihtelua

Uudistunut jätelaki laajentaa biojätteen lajittelua myös omakotitaloissa. Lajitteluvelvoitteiden aikatauluissa on kuntakohtaista vaihtelua.

Lue täältä lisätietoa, millä tavalla pientaloasujan tulee toimia biojätteen lajittelun suhteen.

Tee kompostointi-ilmoitus

Ruokajätteen kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus paikalliselle jätehuoltoviranomaiselle, ei Kiertokaarelle. Kompostointi-ilmoitus tehdään kiinteistön sijaintikunnan ohjeiden mukaisesti.

Kiertokaari suosittelee usean omakotitalon yhteisiä biojätekimppoja, sillä silloin kustannukset jäävät pieniksi. Laskun voi jakaa suoraan kimppaan osallistuvien kotitalouksien kesken.

Bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennyshinnat

Kiertokaaren asiakaspalvelun yhteystiedot:

toimisto@kiertokaari.fi

p. 08 5584 0020 ma–pe 8–15

Lisätietoja medialle:

Logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä

veli-pekka.pyorala@kiertokaari.fi

p.  044 703 3974