Kinkun paistinrasvat kierrätykseen, ei viemäriin

17.12.2018

Suomalaiset syövät joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Oulussa paistinrasvat lajitellaan yleensä biojätteeseen. Tämän lisäksi paistinrasvoja voi viedä 20.12.2018–7.1.2019 Kinkkutemppu-keräykseen.

Ei rasvaa viemäriin

Rasvatukos on yleisin syy viemäritukoksiin kodeissa. Rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen. Viemäreihin kertynyt rasva aiheuttaa myös hajuongelmia ja houkuttelee rottia. Pahimmillaan rasva on puhdistettava putkistosta pois.

Jos paistinrasvaa kuitenkin hujahtaa viemäriin ja tukos yllättää, toimi näin:

Jos viemäri vetää huonosti, voit kokeilla rasvatukoksen sulatusta kuumalla vedellä. Jos viemäri ei vedä ollenkaan, lopeta veden käyttö. Imukupilla tai viemärirassilla voi yrittää aukaista pieniä tukoksia. Isommissa tukoksissa ota yhteyttä kiinteistönhuoltoon tai viemärihuuhteluyritykseen.

Paistinrasvan kierrättäminen käy ketterästi:

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki (myös muovikorkillinen käy)
  2. Kaada rasva tölkkiin
  3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie lähimpään Kinkkutemppu-keräyspisteeseen 20.12.2018–7.1.2019 välisenä aikana tai laita oman kiinteistösi biojäteastiaan.

Minne voi viedä

Jos omalla asuinkiinteistöllä ei ole biojäteastiaa, paistinrasvan voi viedä Kinkkutemppu-keräysastiaan. Astioita on Oulussa yhdeksän: K-Citymarkettien lisäksi muutamalla K-Market- ja K-Supermarket-myymälällä sekä Oivapisteellä Ruskon jätekeskuksessa. Lähimmän voi etsiä oman paikkakunnan nimellä sivustolta www.kinkkutemppu.com.

Keräykseen kelpaava rasva

Keräykseen sopii kaikki eläin- tai kasvirasvajäte, olipa kyse kinkusta, kalasta tai kalkkunasta tai esimerkiksi uppopaistorasvasta. Keräysastioihin ei kuitenkaan saa laittaa muunlaisia jäterasvoja tai -öljyjä eikä myöskään esimerkiksi luita tai nahkaa. Luut laitetaan polttokelpoiseen sekajätteeseen ja paistetun nahan voi laittaa biojätteeseen ellei sitä syö.

Mikä on tavoite

Oulussa biojätteisiin lajitelluista paistinrasvoista tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksella biokaasua, päästötöntä polttoainetta autoille sekä luonnonmukaista lannoitetta viljelyyn. Kinkkutemppu-keräykseen viedyistä paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla.

Tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kinkkutempun tavoitteena on kerätä ja kierrättää tuplasti viime vuoteen verrattuna eli 300 000 kotitalouden kinkun paistinrasvat. Kinkkutemppu-organisaatio on lahjoittaa kampanjasta 20 000 euroa Hope ry:lle. Hope ry tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.

Lisätietoja:

Kiertokaari: Mari Juntunen, erityisasiantuntija, p. 044 703 3977, mari.juntunen@kiertokaari.fi

Oulun Vesi: Tero Kilpeläinen, verkostopäällikkö, p. 044 703 3914, tero.kilpelainen@ouka.fi

Kinkkutemppu-kampanja: kemianteollisuuden valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila, petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi