Täsmävinkit asteen verran ympäristöystävällisempään jouluun

19.12.2022

nuori nainen lähikuvassa lahjapaketti sylissä

Ympäristön voi huomioida jouluna pienillä arkisilla asioilla. Kokosimme siihen muutamia vinkkejä.

Vältä jätteen syntymistä

  • Lahjoista syntyy usein paljon jätettä. On järkevää pohtia jo ostovaiheessa, mikä on sopiva määrä lahjoja ja valita enimmäkseen aineettomia tai varmasti pitkäaikaiseen käyttöön tulevia vaihtoehtoja. Ostoksia voi tarkastella siitä näkökulmasta, miten pian ostettu tavara päätyy jätteeksi, ja mitä sille sitten tapahtuu. Voiko tavaraa kierrättää? Muista, että hyväkuntoinen käytetty tavara on yhtä hyvä lahja kuin uusi.
  • Lahjakortit ovat suosittuja lahjoja, mutta voit myös lahjoittaa vaikkapa omaa aikaasi tai taitoasi – kutoa kaverille villapaidan tai luvata pestä sukulaisen ikkunat keväällä.
  • Jos kuitenkin paketoit, valitse uudelleenkäytettäviä lahjakasseja ja -laatikoita. Lahjapaperi sisältää niin paljon painoväriä, että sitä ei voi kierrättää. Voimapaperit voi sen sijaan lajitella kartonginkeräykseen. Säästä hyväkuntoiset narut ja paperit – niitäkin voi käyttää uudelleen!
  • Jouluruokien tarkalla suunnittelulla ja mitoittamisella vältät turhaa ruokahävikkiä. Jos ruokaa kuitenkin jää yli, kannattaa tähteet hyödyntää mahdollisimman tarkkaan. Hyviä vinkkejä hävikin estämiseen saa esimerkiksi Saa Syödä! – Näin vähennät ruokahävikkiä (saasyoda.fi) -sivustolta.

Näin lajittelet joulun aikaan

  • Joulukuuset: Joulukuusien hävittäminen on pääsääntöisesti kotien omalla vastuulla. Taloyhtiöt voivat sopia kuusten yhteiskeräyksestä. Kiertokaari ottaa maksutta vastaan isot määrät taloyhtiöiden joulukuusia Ruskon jätekeskuksen puutarhajätealueelle Ouluun.
    Joulukuusen voi tuoda myös itse Oivapisteelle Ruskon jätekeskukseen. Otamme vastaan sekä luonnonkuuset että pääosin metalliset tekokuuset. Jos kuusessa on kiinteät valot, tuo se Oivapisteen sähkölaitekeräykseen.
  • Kinkun tai muun jouluherkun paistinrasva: Jäähdytettynä kartonkitölkissä tai muovipullossa biojätteeseen tai Ruskon jätekeskuksen Oivapisteelle. Myös Kinkkutemppu-keräykseen voi viedä paistinrasvaa kartonkisessa tölkissä. Paistinrasva ei kuulu viemäriin!
  • Rikkinäiset joulukoristeet: Hajonneet joulupallot sekä muut joulukoristeet ovat polttokelpoista jätettä.
  • Jouluvalot: Kaikenlaiset jouluvalot kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Tämä koskee sekä valosarjoja että muunlaisia valoilla varustettuja koristeita sekä led-kynttilöitä.
  • Kynttilät: Lämpökynttilöiden metalliset kuoret voi panna metallinkeräykseen. Pienet steariinijäämät eivät haittaa. Tavalliset steariinikynttilät ovat polttokelpoista jätettä. Muoviset ja lasiset hautakynttilät ovat myös polttokelpoista jätettä, mutta metallisen kannen voi laittaa metallinkeräykseen.
  • Konvehtirasiat: Konvehtirasian kartonkinen pakkaus sekä kerrosten välissä oleva ”paperipehmuste” kuuluvat kartonginkeräykseen. Konvehtien alla olevan muovisen alustan sekä rasian ympärillä olevan muovikääreen voi panna muovinkeräykseen.
  • Karkkipaperit: Tee rutistustesti. Jos karkkipaperi pysyy rutussa rytistämisen jälkeen, sen voi panna metallinkeräykseen. Jos se oikenee, se on muovia ja kuuluu muovinkeräykseen.
  • Lahjapaperit ja -narut: Tavalliset värikkäät paperit sekä lahjanarut kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Ruokien alumiinivuoat- ja pakkaukset: Enimmät ruokajäämät poistettuina metallinkeräykseen. Nyrkkisääntönä riittävästä puhtaudesta on, että pakkauksessa ei ole merkittävästi ruokajäämiä ja voisit säilyttää sitä kotona sisätiloissa noin viikon ilman että pakkaus alkaisi haista tai homehtua.
  • Tinat: Vuodesta 2018 lähtien tinoissa ei ole enää ollut lyijyä, eli uudehkot tinat kuuluvat metallikeräykseen. Vanhemmat tinat kuuluvat vaaralliseen jätteeseen.

Voit tarkistaa lajitteluohjeen myös verkkosivuiltamme: lajitteluopas.fi