Biot kiertoon – miksi?

Jokaisessa kodissa syntyy biojätettä, vaikka kuinka pyrkisimme vähentämään hävikkiä. Biojätettä ovat vaikkapa kahvinpurut sekä kasvisten naatit ja kuoret.

Erilliskerätystä biojätteestä saadaan parhaat tehot irti: siitä jalostetaan biokaasua, lannoitetta ja multaa. Lajittelun avulla vähennät konkreettisesti hiilidioksidipäästöjä, ja biojäte saadaan energiakäyttöön. Biojätteiden hyödyntämisellä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Jos valitset kompostoinnin, saat puolestaan ravinteikasta multaa omalle pihalle.

Biojätteen lajitteluvelvoite on laajentunut vuonna 2024 koskemaan isoa osaa omakotitaloasukkaista myös Kiertokaaren toimialueella. Velvoite perustuu uudistuneeseen jätelakiin ja paikallisiin jätehuoltomääräyksiin. Tavoitteena on nostaa biojätteen kierrätysastetta merkittävästi.

Liity biojätekeräykseen sähköisessä asioinnissamme (poislukien kimppakeräykset) tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16. Kun saamme tiedot uusista asiakkuuksista hyvissä ajoin, astiatoimitukset ja jäteajojen reititykset sujuvat jouhevasti.

Infoa biojätteen lajittelusta ja keräyksestä (klikkaa ja lue lisää)

Ketä biojätteen lajitteluvelvoite koskee?

Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki ja Pudasjärvi:

Kaikki taajamassa olevat pientalot (1–3 huoneiston kiinteistöt). Biojätteen lajitteluvelvoite on astunut voimaan heinäkuussa 2024 ja koskee isoa osaa omakotitaloasukkaista myös Kiertokaaren toimialueella.

Katso kartalta, onko kiinteistösi taajama-alueella. Punaisella merkityt kohdat ovat taajamia. Voit kirjoittaa katuosoitteesi hakukenttään, ja kartta tarkentuu osoitteen sijaintiin. Huomaathan, että lähikatseluetäisyydellä punainen alue poistuu ja se tulee näkyviin vasta, kun painat yhdesti miinusnäppäintä. Voit tarkastaa taajama-alueet myös jätehuoltomääräysten liitteestä sivuilta 31-42.

Voit tuoda karttaa lähemmäs tai kauemmas painamalla plus- ja miinusnäppäimiä. Karttaa voi liikuttaa raahaamalla.

Kartta on Maanmittauslaitoksen tuottamaa materiaalia. Kartan latautumisessa voi kestää hetken aikaa.

Raahe

Raahen keskustaajamassa sijaitsevat pientalot (1–3 huoneiston kiinteistöt) ovat olleet velvoitteen piirissä 1.9.2023 lähtien. Velvoite laajeni 19.7.2024 tietyille taajaman reuna-alueille. Katso kartasta tarkka aluerajaus (linkki vie sinut Raahen kaupungin sivuilla julkaistuun PDF-tiedostoon).

Siikajoki

Omakotitaloasukkaille suositellaan kompostointia. Kiertokaari kerää biojätettä myös Siikajoen taajama-alueella. Jos kotisi on ajoreitin varrella, voit tilata biojätteelle oman erilliskeräysastian Kiertokaarelta. Lisätiedot asiakaspalvelustamme:  p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi

Vaihtoehdot biojätteen lajittelemiseen

Lajitteluvelvollisuuden täyttämiseksi voit valita joko biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin. Tutustu vaihtoehtoihin alta.

Biojätteen keräyksestä taajama-alueiden asuinkiinteistöiltä vastaa kunta eli Kiertokaaren omistajakunnissa Kiertokaari Oy. Kaikki uudet biojätteen keräyssopimukset tehdään Kiertokaaren kanssa näissä kunnissa: Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe ja Siikajoki.

Kompostoinnista tehdään ilmoitus oman kunnan jätehuoltoviranomaiselle.

Erilliskeräys astiapalvelulla

Kiertokaaren järjestämä biojätteen erilliskeräys on erinomainen tapa hyödyntää biojätettä. Biojätteen keräily taajamissa on siirtynyt jätelain mukaisesti Kiertokaaren vastuulle. Kiertokaari laskuttaa asiakkaita, hoitaa asiakaspalvelun ja halutessasi myös astiapalvelun eri maksusta (nk. elinkaarimaksu).

Tyhjennyksestä ja mahdollisesta astiapalvelusta syntyvät maksut on määritelty jätetaksassa, jonka paikallinen jätehuoltoviranomainen on vahvistanut.

Katso esimerkkejä biojätekeräilyn kustannuksista.

Erilliskeräys kimpassa

Suosittelemme edullista ja ympäristöystävällistä biojätekimppaa eli naapuruston yhteistä biojätekeräystä erityisesti silloin, jos kotonasi ei synny paljon biojätettä. Saman kadun tai tien varrella sijaitsevat kiinteistöt voivat perustaa yhteisen biojätekimpan.

Astia sijoitetaan jonkin kimppaan kuuluvan kiinteistön pihalle. Kiertokaari voi laskuttaa kimppaan kuuluvia asukkaita sovituilla prosenttiosuuksilla, esimerkiksi tasan kaikkien kimppalaisten kesken. Laskutus onnistuu myös niin, että jokin kiinteistöistä maksaa sovitusti muita suuremman osuuden. Lasku voidaan myös toimittaa yhdelle kimppalaisista, joka perii maksut muilta astian käyttäjiltä.

Erilliskeräys omalla astialla

Jos kotonasi syntyy paljon biojätettä, voit hankkia pihallesi myös oman biojätteen erilliskeräyksen liittymällä Kiertokaaren keräykseen.

Löydät täältä tietoa erikokoisista jäteastioista.

Kompostointi

Kompostointi täyttää biojätteen lajitteluvelvollisuuden. Kompostointi on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on oma piha ja tarvitset multaa puutarhaasi. Kompostori voi olla myös samalla kadulla olevien kiinteistöjen yhteinen.

Kompostoria tulee hoitaa niin, että se ei aiheuta haittaa ympäristölle, esimerkiksi roskaantumista. Sen tulee olla lämpöeristetty ja suojattu haittaeläimiltä.

Lue lisää kompostoinnista.

Jos aiot kompostoida biojätteen tai sinulla on jo kompostori, muistathan tehdä kompostointi-ilmoituksen oman kuntasi jätehuoltoviranomaiselle.

Kuntakohtaiset jätehuoltoviranomaiset ja kompostointi-ilmoituksen tekeminen

Erilliskeräyksen hinnat ja tyhjennysvälit

Hinnat

Voit tarkastella jätemaksutiivistelmiä ja laskelmaesimerkkejä alla olevista linkeistä.

Tyhjennysvälit

Biojäteastian tyhjennysvälit määräytyvät paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Maksimityhjennysvälit ovat:

  • Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella ja Pudasjärvellä
    • kesäaikana 1.5.–30.8. kaksi viikkoa
    • talviaikana 1.9.–30.4. neljä viikkoa
  • Raahessa
    • kesäaikana 15.5.–15.9. kaksi viikkoa
    • talviaikana 16.9.–14.5. neljä viikkoa.

Tarvittaessa tyhjennysväli voi olla lyhyempi, etenkin biojätekimppa-astioissa.

Biojätteen erilliskeräykseen liittyminen

Yhden kiinteistön sopimukset

Tee yhtä kiinteistöä koskevat biojätesopimukset Kiertokaaren sähköisessä asioinnissa.

Kimppakeräykset

Kimppakeräyksistä täytetään Webropol-lomake. Alla olevat lomakkeet eivät ole EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Olemme yhteydessä kaikkiin uusiin asiakkaisiin ja vahvistamme palvelun aloitusajankohdan.

Voit liittyä keräykseen myös ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi. Jos sinulla on jo olemassa biojätekeräys Kiertokaaren alueella, varmistathan, että meillä on tietosi keräystä varten.

Haluatko liittyä vapaaehtoisesti biojätteen erilliskeräykseen taajaman ulkopuolella?

Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi. Jos kiinteistösi sijaitsee keräysreitin varrella, voit liittyä Kiertokaaren järjestämään keräykseen.

Mitä biojätteeseen voi laittaa?

Voit lajitella biojätteeseen esimerkiksi:

  • hedelmien, juuresten ja kananmunien kuoret
  • pienet esim. linnun luut ja perkeet
  • jähmettyneen paisto- tai kinkkurasvan pakattuna esim. maitopurkkiin
  • kahvin- ja teenporot
  • talouspaperit ja paperiset lautasliinat
  • kuihtuneet kukat ja vähän huonekasvien multaa
  • kotieläinten häkkien siivousjätteet ja pienen määrän biologisesti hajoavaa kissanhiekkaa

Lue lisää lajitteluohjeesta.

Piirroskuva bojätteestä.

Jäikö kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme: p. 08 5584 0020 (ark.) ma–pe klo 8–16, toimisto(at)kiertokaari.fi